Sos serowy do nachosów
9
Jeśli szukacie przepisu na najlepszy sos serowy do nachosów, to dobrze trafiliście! Gęsty, ciągnący się, mocno serowy i o pięknym słonecznym kolorze. Idealny na imprezę, odwiedziny znajomych, czy do filmowego seansu. Sto razy lepszy niż ten, który sprzedają w kinach lub w słoiczkach na sklepowych półkach (zwykle nie zawiera on nawet grama sera) i przede wszystkim bez niepotrzebnych barwników, zagęszczaczy oraz tłuszczów utwardzonych. Jego przygotowanie jest banalnie proste i, mimo że ten dip do niskokalorycznych raczej nie należy, to czasami można sobie pozwolić na taką serową ucztę! Na domowy filmowy maraton będzie jak znalazł!
Kluczem do przygotowania dobrego sosu serowego jest przede wszystkim dobry ser! Zapomnijcie o wszelkich seropodobnych produktach, jak serki topione. Moim zdaniem najlepiej sprawdza się tutaj dobrej jakości dojrzewający cheddar, który ma najwięcej smaku i dodatkowo wpływa na pożądane własności organoleptyczne dipu, jak kolor, smak, gęstość i ciągliwość. Dobrze sprawdza się również mimolette, chociaż sam preferuję ostrzejszy smak cheddara. Sos serowy dobrze jest przygotować na bazie rzadkiego beszamelu, dzięki temu się nie rozwarstwia przy dłuższym przechowywaniu, zachowuje konsystencję i jest idealnie gęsty. Do dipu można dorzucić również ulubione przyprawy. Nie jest to oczywiście konieczne, ale ja bardzo lubię dodać odrobinę wędzonej papryki, gałki muszkatołowej i płatków chili. Tym razem wykorzystałem koreańskie gochugaru, co również i Wam gorąco polecam. Gwarantuję, że jeśli chociaż raz spróbujecie domowy sos serowy do nachosów, to już nigdy nie skorzystacie z gotowca! 🙂
Sos serowy do nachosów
Ilość porcji: 1 miseczka
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 5 minut 5
Składniki na sos serowy do nachosów:
- 25 g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150 ml mleka 3,2%
- 150 g sera cheddar
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka płatków chili gochugaru (lub ½ łyżeczki ostrej papryki)
Jak przygotować sos serowy do nachosów?
- Masło przełóż do rondelka i roztop. Następnie dodaj mąkę i przyprawy. Podgrzewaj zasmażkę na małym ogniu przez około minutę, cały czas mieszając.
- Kolejno wlej mleko i dokładnie połącz z zasmażką. Mieszaj, aż całość delikatnie zgęstnieje, a beszamel stanie się gładki.
- Na sam koniec dodaj starty ser cheddar. Mieszaj do momentu powstania gęstego sosu. Gdy ser się roztopi, zdejmij rondelek z ognia (sosu nie wolno zagotować). W razie potrzeby, jeśli sos byłby za gęsty, to dolej więcej mleka.
- Sos serowy podawaj od razu z nachosami. Niewykorzystaną część można użyć również później (wystarczy podgrzać sos ponownie, cały czas mieszając).
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square