Sos chrzanowy

Jak nigdy nie byłam jakąś wielką fanką chrzanu, tak ten sos chrzanowy bardzo lubię.
Super się sprawdzi na Wielkanoc jako dodatek do ulubionych wędlin, mięs czy nawet do gotowanych jajek.
Ilość chrzanu proponuję dostosować do własnych preferencji i ostrości użytego chrzanu. Ja wykorzystałam chrzan ze słoiczka (zwróćcie uwagę, czy w składnikach nie ma dodatku śmietany, chcemy by to był chrzan, a nie sos chrzanowy, bo sos to my dopiero będziemy robić ;)).
Składniki na sos chrzanowy:
- 2 jajka
- 3-5 łyżeczek chrzanu (ja miałam ze słoiczka, 72% – ilość należy dostosować do ostrości samego chrzanu i osobistych preferencji. Możesz dać go więcej, jeśli tak wolisz)
- 2 lekko kopiaste łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 lekko kopiaste łyżki majonezu (u mnie kielecki)
- około 1/2 łyżeczki cukru pudru
- sok z cytryny do smaku (proponuję dawać po trochu i próbować)
- pieprz, sól do smaku
Jak zrobić sos chrzanowy?
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i przecieramy przez drobne oczka tarki. Dodajemy do nich kwaśną śmietanę, majonez oraz chrzan. Mieszamy. Doprawiamy do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem pudrem oraz niewielką ilością soku z cytryny (do smaku).
Podajemy do jajek czy wędlin.