Sorbet z mango
Zapowiada się upalny weekend, na ochłodę zapraszam na mrożony deser z mango. Mango to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców i wg. mnie jest stworzony do sorbetu. Pomijając jego wspaniały aromat i kolor, ma wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Owoc bardzo popularny w kuchni indyjskiej, u nas zyskuje coraz więcej zwolenników. Polecam domowe sorbety dla dzieci, dajemy maluchom prosty i smaczny deser, bez całej palety sztucznych dodatków .
Składniki
- 1 mocno dojrzały owoc mango ( skórka pod naciskiem powinna się uginać )
- 1/2 szkl. gorącej wody ( ja dałam trochę mniej )
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
Są różne szkoły obierania mango. Do sorbetu wystarczy obrać owoc ze skórki i pokroić na kawałki. W gorącej wodzie rozpuszczam cukier. Do miseczki daję mango, sok z cytryny i wodę z cukrem, całość dokładnie miksuję na krem. Przecier daję do zamrażarki na 10-12 godzin. Ważne, aby przez ten czas, co dwie godziny rozbijać sorbet mikserem. W ten sposób rozbijamy kryształki lodu. Sorbet można zamrażać w specjalnych foremkach na lody. Smacznego :-)