Sorbert arbuzowy z brandy i miętą
Uwielbiam soczyste arbuzy!
Takie, z których sok leje się po rękach, a moja sukienka już nie nadaje się do noszenia ;)
Co rok z utęsknieniem wyczekuję arbuzowego sezonu!
Dziś mam dla Was przepis na pyszny, orzeźwiający sorbet arbuzowy z dodatkiem brandy i świeżej mięty.
Jest świetnym pomysłem zarówno na upalne popołudnie, jak i imprezowy deser.
Gwarantuję, że wszyscy będą oblizywać się ze smakiem!
Ps. wersja bez alkoholu oczywiście również się uda – idealna dla dzieciaków!
SKŁADNIKI:
* miąższ z arbuza – 300 g
* świeża mięta – 2 garści
* sok z cytryny – 2 łyżki
* brandy – 5 łyżek
* miód – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Arbuza ( bez pestek ) wkładamy do blendera, dodajemy miętę, sok z cytryny, brandy i miód – miksujemy.
Wlewamy do pojemniczków na lody, wkładamy patyczek i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Zajadamy!
Smacznego!