Sok burak+jabłko+imbir+limonka

Pustawo ostatnio było na blogu, brakowało mi trochę energii. Wracam z pysznym sokiem, do którego zrobienia trzeba mieć sokowirówkę. Uważam, że to dobra inwestycja, można zrobić w niej naprawdę zdrowe napoje. Ten na bazie buraków jest najlepszym buraczanym sokiem jaki piłam, ponieważ burak w nim nie dominuje. Po ostatnich dniach przyda się taki sokowy detoks. Myślę, że w tym miesiącu jeszcze się jakieś pojawią :)
Dlaczego warto jeść buraki ? - Mają sporo witaminy C (wzmacnia odporność),A,B1 i beta karoten (dobre na wzrok, skórę,włosy,paznokcie) - Są naturalnym źródłem kwasu foliowego (dobry dla kobiet w ciąży i planujących ciążę) - Są bogate w wapń (budulec kości i zębów) i potas (utrzymuje ciśnienie tętnicze krwi w normie) - Powodów jest o wiele więcej, ale to już znajdziecie na mądrych stronach :)
Moje propozycje na wykorzystanie buraków: Carpaccio z marynowanych buraków Sałatka z pieczonych warzyw i fety Sałatka śledziowa z burakami
Zdjęcie - Sok burak+jabłko+imbir+limonka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki (2 porcje):
- 4 buraki - 1 jabłko - 1/2 limonki - 1 łyżka startego imbiru
Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. To samo zrób z jabłkiem, ale nie musisz go obierać. Limonkę obierz ze skórki. Wszystkie składniki wrzuć do sokowirówki, wybierz odpowiednią funkcję i gotowe :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy