Soczewica z pieczarkami

Soczewica z pieczarkami
Soczewica nie jest z pewnością w naszym kraju tak popularna jak być powinna, często zagubiona na dziale ze zdrową żywnością, raczej nie przyciąga naszego wzroku. Trzeba jednak wiedzieć, że te małe, niepozorne ziarenka są wartościowym pokarmem wysokobiałkowym, zawierają witaminy z grupy B w tym kwas foliowy, a na dodatek mają niski indeks glikemiczny. Ja sięgnęłam po soczewicę właśnie z tego powodu kilka lat temu będąc na jakiejś diecie, od tamtej pory gości ona na moim stole regularnie. Przyrządzanie soczewicy jest banalne, praktycznie robi się sama. Z dodatkiem pieczarek otrzymujemy danie syte, a jednocześnie lekkie, które miłośnikom warzywnych obiadów na pewno posmakuje.
Zdjęcie - Soczewica z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 4-5 porcji):
  • 350g zielonej soczewicy
  • 400g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
Cebulę i pieczarki obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić, dodać pieczarki, chwilę podsmażyć, następnie poddusić przez ok. 10min. Po tym czasie dodać pomidory, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Soczewicę wypłukać, gotować ok. 15-20min. na małym ogniu z dodatkiem 1/2 łyżki soli, aż ziarna zmiękną (trzeba pilnować, bo łatwo ją rozgotować), odlać resztę wody. Dodać pieczarki z pomidorami, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku, poddusić przez ok. 5min. Zdjęcie - Soczewica z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów