Socca z ziołami
Na błyskawiczny piątek w akcji na FB przygotowałam soccę z ziołami.
Jest to włoski placek bezglutenowy z mąki z ciecierzycy. Może z powodzeniem zastąpić pieczywo. Podaję się go zapieczonego z dodatkami lub tylko skropiony oliwą i posypany ulubionymi ziołami, warzywami… Pyszna propozycja na nieskomplikowane danie. Zapraszam!
Składniki ( na 2 sztuki do formy 26-28 cm):
- 1 szkalnka mąki z ciecierzycy,
- 1,5 szkl. letniej wody,
- 2 łyżki oliwy + oliwa do nasmarowania formy,
- 1 łyżeczka soli,
Na dodatki:
- twaróg półtłusty,
- oliwa z oliwek,
- zioła ulubione,
- pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie:
Do wody dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z solą i oliwę. Wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawić na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik z blaszką w temp 200-220 stop. Naoliwić formę i wylać ciasto. Zapiekać około 30 minut, do zrumienienia. Po tym czasie można placek posmarować ulubionym pesto i rozłożyć warzywa i zapiekać 10 minut lub, tak jak ja, skropić go tylko oliwą i posypać pokruszonym twarogiem , ziołami i przyprawami.