Socca z ziołami

Socca z ziołami

Zdjęcie - Socca z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na błyskawiczny piątek w akcji na FB przygotowałam soccę z ziołami.
Jest to włoski placek bezglutenowy z mąki z ciecierzycy.  Może z powodzeniem zastąpić pieczywo. Podaję się go zapieczonego z dodatkami lub tylko skropiony oliwą i posypany ulubionymi ziołami, warzywami… Pyszna propozycja na nieskomplikowane danie. Zapraszam!
Zdjęcie - Socca z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki ( na 2 sztuki do formy 26-28 cm):

  • 1 szkalnka mąki z ciecierzycy,
  • 1,5 szkl. letniej wody,
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do nasmarowania formy,
  • 1 łyżeczka soli,

Na dodatki:

  • twaróg półtłusty,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła ulubione,
  • pieprz świeżo zmielony.

Przygotowanie:
Do wody dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z solą i oliwę. Wymieszać trzepaczką, żeby nie było grudek. Odstawić na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik z blaszką w temp 200-220 stop. Naoliwić formę i wylać ciasto. Zapiekać około 30 minut, do zrumienienia. Po tym czasie można placek posmarować ulubionym pesto i rozłożyć warzywa i zapiekać 10 minut lub, tak jak ja, skropić go tylko oliwą i posypać pokruszonym twarogiem , ziołami i przyprawami.

Zdjęcie - Socca z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Kategorie przepisów