Śniadaniowe "muffiny" jajeczne
Dla wielbicieli omletów, mam przepis na danie alternatywne. Muffiny jajeczne przygotujecie szybko i bez problemu. Z powodzeniem masę jajeczną można przygotować wieczorem, a upiec dopiero rano. Oszczędność czasu ogromna.
Muffiny doskonale smakują na ciepło, na pierwsze śniadanie, ale również doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska na drugie śniadanie.
Drugim ważnym plusem, poza szybkością przygotowania, jest możliwość kombinowania z dodatkami. Dziś muffiny z szynką, jutro z pieczarkami, kolejnym razem z gotowanym brokułem... Wariantów smakowych jest bardzo wiele.
Składniki:
( na 4-5 sztuk )
Wykonanie:
Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Jajka roztrzepać widelcem, dodając mąkę, sól i pieprz. Następnie wsypać pokrojone dodatki - szczypior, szynkę i ser. Wymieszać.
Masę jajeczną wlać do formy na muffiny.
Piec w 170 stopniach C przez 10 minut.
Smacznego !
Muffiny doskonale smakują na ciepło, na pierwsze śniadanie, ale również doskonale sprawdzą się jako zimna przekąska na drugie śniadanie.
Drugim ważnym plusem, poza szybkością przygotowania, jest możliwość kombinowania z dodatkami. Dziś muffiny z szynką, jutro z pieczarkami, kolejnym razem z gotowanym brokułem... Wariantów smakowych jest bardzo wiele.
Składniki:
( na 4-5 sztuk )
- 2 jajka
- 2-3 plasterki dobrej szynki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 cienki plaster żółtego sera
- 1 łyżeczka mąki
- 50 ml mleka
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szynkę i ser pokroić w kosteczkę. Jajka roztrzepać widelcem, dodając mąkę, sól i pieprz. Następnie wsypać pokrojone dodatki - szczypior, szynkę i ser. Wymieszać.
Masę jajeczną wlać do formy na muffiny.
Piec w 170 stopniach C przez 10 minut.
Smacznego !