Śniadaniowe ciasto bananowe

Śniadaniowe ciasto bananowe

Bardzo łatwe ciasto, nawet dla mniej wprawnej ręki, z mocno dojrzałymi bananami i orzechami. Zamiast orzechów, możesz dodać posiekane suszone owoce, czy gorzką czekoladę. Jeżeli masz większą rodzinę, polecam zrobić ciasto z podwójnej porcji, to ciasto bardzo szybko znika. Jest miękkie, puszyste, bardzo smaczne…pycha 🙂

Zdjęcie - Śniadaniowe ciasto bananowe - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na śniadaniowe ciasto z bananami:

foremka 11 x 24cm

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanka cukru
  • 100 ml. oleju
  • 1 pełna szklanka mąki ( można użyć mąki chlebowej )
  • 2 dojrzałe banany
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść posiekanych orzechów
  • szczypta soli

 

Jak przygotować śniadaniowe ciasto bananowe?

Banany dokładnie rozgnieć widelcem, na gładki mus.

Do miski daj jajka i cukier, mikserem lub rózgą kuchenną zmiksuj lub roztrzep składniki. Następnie dodaj olej i mus bananowy. Na krótko zwiększ obroty miksera, połącz składniki na gładki krem.

Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, dokładnie połącz składniki. Na koniec dodaj posiekane orzechy.

Surową masę, daj do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię.

Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni, około 55 minut. Pod koniec pieczenia, zrób próbę patyczkiem do szaszłyków, jeżeli patyczek wbity w ciasto jest suchy, ciasto jest dopieczone.

Gotowe ciasto bananowe zostaw do schłodzenia. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Śniadaniowe ciasto bananowe - Napiecyku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów