Śniadaniowe bułeczki scones
Za oknem mróz nie odpuszcza. Co zrobić by dłużej pozostać w przytulnych czterech ścianach? Upiec sobie bułeczki na śniadanie ! O tak, to pomysł wprost doskonały. Fakt faktem, nie będziemy piekli ich o 5 rano, przed pracą. Takie wypiekanie zostawcie sobie na leniwe weekendy lub inne wolne dni.
Scones to angielskie bułeczki śniadaniowe. Wyrabiać je możecie zarówno na słodko, jak i na słono. Słone doskonale sprawdzają się jako imprezowe przekąski, a słodkie, cóż - z powodzeniem zastępują nawet domowe ciasto.
Do bułeczek dodawać możecie przeróżne składniki: bakalie, nasiona, zioła, czekoladę, sery. Scones, te już gotowe zajadajcie z domowym dżemem, serkiem śmietankowym lub kwaśną śmietaną. Mniam ! Prosto i pysznie.
* Zobaczcie też:
PRZEPIS na scones wytrawne.
Składniki: ( użyłam szklanki o pojemności 250 ml )
WYKONANIE: Orzechy i żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki.
W misce połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Masło połączyć niedbale ze składnikami sypkimi, rozcierając w palcach - mają pozostać niewielkie grudki masła.
Dodać jajko, bakalie i stopniowo wlewać mleko - zagnieść zwarte ciasto, nie koniecznie zużywając całe mleko. Ciasto podzielić na 2 części.
Rozwałkować kawałki ciasta na grubość około 2,5 cm, formując koło. Podzielić ciasto n trójkąty lub wyciąć szklanką zgrabne okrągłe bułeczki.
Bułeczki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 13-15 minut.
Smacznego !
Scones to angielskie bułeczki śniadaniowe. Wyrabiać je możecie zarówno na słodko, jak i na słono. Słone doskonale sprawdzają się jako imprezowe przekąski, a słodkie, cóż - z powodzeniem zastępują nawet domowe ciasto.
Do bułeczek dodawać możecie przeróżne składniki: bakalie, nasiona, zioła, czekoladę, sery. Scones, te już gotowe zajadajcie z domowym dżemem, serkiem śmietankowym lub kwaśną śmietaną. Mniam ! Prosto i pysznie.
* Zobaczcie też:
PRZEPIS na scones wytrawne.
Składniki: ( użyłam szklanki o pojemności 250 ml )
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego ( ewentualnie biały )
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- 2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych lub innych orzechów
- 1 łyżka płatków migdałowych
WYKONANIE: Orzechy i żurawinę posiekać na drobniejsze kawałki.
W misce połączyć mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło. Masło połączyć niedbale ze składnikami sypkimi, rozcierając w palcach - mają pozostać niewielkie grudki masła.
Dodać jajko, bakalie i stopniowo wlewać mleko - zagnieść zwarte ciasto, nie koniecznie zużywając całe mleko. Ciasto podzielić na 2 części.
Rozwałkować kawałki ciasta na grubość około 2,5 cm, formując koło. Podzielić ciasto n trójkąty lub wyciąć szklanką zgrabne okrągłe bułeczki.
Bułeczki umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 13-15 minut.
Smacznego !