Smoothie jogurtowe z mango i ananasem.
Pomarańczowe smoothie, które prezentowałam niedawno obudziło we mnie potrzebę dalszego miksowania owoców. I tak wykorzystując dojrzałe owoce, które już musiały zostać zjedzone powstała orzeźwiająca kompozycja na bazie kremowego jogurtu mango i ananasa. Im bardziej będzie gęsty jogurt, tym bardziej kremowe smoothie otrzymamy.
Aby podkręcić nieco smak owoców dodałam do mieszanki po szczypcie kardamonu i cynamonu. Koktajle zyskały odrobinę orientalnego charakteru i 10 punktów do lansu. Niemniej jednak to połączenie uważam za absolutnie fenomenalne. Troszeczkę w stylu mango lassi. Dzięki temu, że zarówno mango, jak też ananasy są dostępne cały rok, z powodzeniem możemy wykorzystać ten przepis także latem. Wystarczy dodać tylko kilka kostek lodu.
Składniki:
(3-4 porcje)
- 1 dojrzałe mango
- 1/2 dojrzałego ananasa
- 400g gęstego jogurtu pełnotłustego, np greckiego
- 1-2 łyżeczki cukru lub miodu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- ewentualnie lód do podania
Przygotowanie krok po kroku:
- Owoce obierz ze skórki. Z mango usuń pestkę, z ananasa trzonek ze środka. Pokrój w kostkę.
- Ze względu na to, że owoce i jogurt są dość kwaskowe, nie rezygnuj zupełnie z dosłodzenia koktajlu, ale dopraw do smaku.
- Do dzbanka blendera dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładko.
- Jeśli chcesz otrzymać rzadszy napój, dodaj mleko lub wodę niegazowaną.
- Przelej do szklanek i podawaj schłodzone lub/i z lodem.
Smacznego!