Smoothie bowl
Smoothie bowl to nowy trend w kuchni, ta ładnie brzmiąca nazwa to nic innego jak smoothie przelane do miski, podane z "posypką". Jest to doskonała propozycja śniadaniowa bo dobrze skomponowane smoothie bowl zapewni nam jedną z dziennych porcji warzyw i owoców. Celem dobrego smoothie bowl jest łączenie ze sobą pasujących warzyw i owoców. Przy tworzeniu możemy dać upust naszej wyobraźni jednak warto stosować zasadę: 1 szklanka owoców ( jabłka, jagody, mango, pomarańcze, ananas, maliny, brzoskwinie itp.), 1/2 szklanki warzyw (jarmuż, szpinak, marchew, awokado,buraki), 1/2 szklanki płynu (mleko, woda, sok) oraz ok 2 łyżek protein (masło orzechowe, jogurt,serek naturalny,chia, siemie lniane, płatki owsiane, nasiona konopi). Wspomniana "posypka" to już kwestia naszego gustu, z reguły są to wszelkiego rodzaju świeże i suszone owoce, nasiona, orzechy, jagody, miód, przyprawy, domowa granola itp. Właściwie to jedna z niewielu propozycji śniadaniowych pozostawiająca nam tak szerokie pole do popisu.
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 10 min
1 szklanka mrożonych owoców leśnych
1/2 szklanki pure z upieczonych buraków*
1/2 szklanki mleka roślinnego (kokosowe, ryżowe, orzechowe) ew. zwierzęce
2 łyżki nasion chia
*buraki pieczemy w folii ok 1 h, następnie obieramy Dodatkowo
dowolne owoce, nasiona, orzechy, jagody itp.
Przygotowanie:
1. Mrożone owoce, pure z buraków, mleko i chia umieszczamy w blenderze kielichowym i blendujemy, można także użyć ręcznego blendera2. Smoothie przekładamy do miseczki i dekorujemy dowolnymi owocami, nasionami i orzechami