Smażone tofu
Tofu jest twarożkiem sojowym.
Jest bogatym źródłem białka, co ma szczególne znaczenie w opartej głównie na niskobiałkowym ryżu i pozbawionej mleka kuchni chińskiej.
Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin[.
Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu.
Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.
Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości laktozy sięgam po ten serek coraz częściej.
Dodaję go do sałatek ( np. TEJ ) … marynuję … albo wcinam tak jak dziś – smażony w ziołach.
Jest to danie fajne , lekkie , w sam raz na kolację lub podwieczorek.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* tofu naturalne – 1 op
* miód – 2 łyżki
* cytryna – 1 łyżka
* lubczyk – 1 łyżeczka
* tymianek – 1 łyżeczka
* sól – do smaku
* mąka pszenna – 2 łyżki
* oliwa do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry, delikatnie nakłuwamy w kilku miejscach.
Miód i sok z cytryny mieszamy, a następnie smarujemy tofu.
Z każdej strony posypujemy ziołami , solą i odstawiamy na ok. 10 minut.
Obtaczamy w przesianej mące i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Smacznego!