Smażone papryczki pimientos de Padrón

Słynne galickie porzekadło rzecze: os pementos de Padrón, uns pican e outros non (papryczki Padrón — niektóre są pikantne, a inne nie). Ze względu na różną zawartość kapsaicyny nie wszystkie pimientos de Padrón są pikantne. To taka paprykowa rosyjska ruletka. Nigdy nie wiesz, na co trafisz! Wpływ na to ma gleba, warunki pogodowe i sposób nawadniania. Mówi się, że około 10% papryczek jest pikantnych, ale prawdę mówiąc, mi się zdarzyło na taką trafić chyba tylko 2 razy, a zjadłem ich w swoim życiu naprawdę sporo! Pierwsze papryki tej odmiany zostały sprowadzone z Meksyku w XVII wieku przez grupę mnichów franciszkańskich, którzy zaczęli je uprawiać w wiosce Herbón, należącej do gminy Padrón (okolice A Coruña). Z czasem papryczki pimientos de Padrón stały się bardzo popularne w całej Hiszpanii i Portugalii i obecnie to jedne z typowych tapas, które serwuje się z una jarra de cerveza (kuflem piwa). Ja je uwielbiam i bardzo cieszę się, że można dostać je coraz częściej także w Polsce. Sposób przygotowania pimientos de Padrón jest banalny. Wystarczy usmażyć je na oliwie i posypać grubo ziarnistą solą. Pycha!

Zdjęcie - Smażone papryczki pimientos de Padrón - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smażone papryczki pimientos de Padrón Łukasz Słynne galickie porzekadło rzecze: os pementos de Padrón, uns pican e outros non (papryczki Padrón — niektóre są pikantne, a inne nie). Ze… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 1
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 200 g papryczek pimientos de Padrón
  • chlust oliwy z oliwek
  • szczypta grubo mielonej soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

  1. Papryczki umyj i osusz. Pod żadnym pozorem nie odcinaj ogonków, ani ich nie przekrawaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć papryczki. Smaż je przez około 2-3 minuty na dużym ogniu, podrzucając co jakiś czas patelnią, aby przypiekły się równomiernie.
  3. Posyp je grubo zmieloną solą i natychmiast podawaj.

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z brokułami, ciecierzycą i fetą
1

Sałatka z brokułami, ciecierzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Grzanki z ricottą, figami i miodem

Grzanki z ricottą, figami i mi…

food² food²
Food Square

Kremowa polenta z miodem i prażonymi orzechami

Kremowa polenta z miodem i pra…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Koktajl wzmacniający malinowo – bananowy

Koktajl wzmacniający malinowo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jogurt owocowy z miętą
1

Jogurt owocowy z miętą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sznycle z indyka w sezamowej panierce
3

Sznycle z indyka w sezamowej p…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Prosta sałatka z pomidorów

Prosta sałatka z pomidorów

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Koktajl z melonem, gruszkami i szpinakiem

Koktajl z melonem, gruszkami i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sos czosnkowy
1

Sos czosnkowy

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Grzanki z serem camembert i ananasem
2

Grzanki z serem camembert i an…

food² food²
Food Square

Sałatka owocowa serwowana w arbuzie
1

Sałatka owocowa serwowana w ar…

food² food²
Food Square

Omlet biszkoptowy z jogurtem Skyr i jeżynami
1

Omlet biszkoptowy z jogurtem S…

Beti Beti
kruche babeczki