Smażone papryczki pimientos de Padrón

Smażone papryczki pimientos de Padrón

Słynne galickie porzekadło rzecze: os pementos de Padrón, uns pican e outros non (papryczki Padrón — niektóre są pikantne, a inne nie). Ze względu na różną zawartość kapsaicyny nie wszystkie pimientos de Padrón są pikantne. To taka paprykowa rosyjska ruletka. Nigdy nie wiesz, na co trafisz! Wpływ na to ma gleba, warunki pogodowe i sposób nawadniania. Mówi się, że około 10% papryczek jest pikantnych, ale prawdę mówiąc, mi się zdarzyło na taką trafić chyba tylko 2 razy, a zjadłem ich w swoim życiu naprawdę sporo! Pierwsze papryki tej odmiany zostały sprowadzone z Meksyku w XVII wieku przez grupę mnichów franciszkańskich, którzy zaczęli je uprawiać w wiosce Herbón, należącej do gminy Padrón (okolice A Coruña). Z czasem papryczki pimientos de Padrón stały się bardzo popularne w całej Hiszpanii i Portugalii i obecnie to jedne z typowych tapas, które serwuje się z una jarra de cerveza (kuflem piwa). Ja je uwielbiam i bardzo cieszę się, że można dostać je coraz częściej także w Polsce. Sposób przygotowania pimientos de Padrón jest banalny. Wystarczy usmażyć je na oliwie i posypać grubo ziarnistą solą. Pycha!

Zdjęcie - Smażone papryczki pimientos de Padrón - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smażone papryczki pimientos de Padrón Łukasz Słynne galickie porzekadło rzecze: os pementos de Padrón, uns pican e outros non (papryczki Padrón — niektóre są pikantne, a inne nie). Ze… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 1
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 200 g papryczek pimientos de Padrón
  • chlust oliwy z oliwek
  • szczypta grubo mielonej soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

  1. Papryczki umyj i osusz. Pod żadnym pozorem nie odcinaj ogonków, ani ich nie przekrawaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć papryczki. Smaż je przez około 2-3 minuty na dużym ogniu, podrzucając co jakiś czas patelnią, aby przypiekły się równomiernie.
  3. Posyp je grubo zmieloną solą i natychmiast podawaj.

Kategorie przepisów