Smażone papryczki pimientos de Padrón

Słynne galickie porzekadło rzecze: os pementos de Padrón, uns pican e outros non (papryczki Padrón — niektóre są pikantne, a inne nie). Ze względu na różną zawartość kapsaicyny nie wszystkie pimientos de Padrón są pikantne. To taka paprykowa rosyjska ruletka. Nigdy nie wiesz, na co trafisz! Wpływ na to ma gleba, warunki pogodowe i sposób nawadniania. Mówi się, że około 10% papryczek jest pikantnych, ale prawdę mówiąc, mi się zdarzyło na taką trafić chyba tylko 2 razy, a zjadłem ich w swoim życiu naprawdę sporo! Pierwsze papryki tej odmiany zostały sprowadzone z Meksyku w XVII wieku przez grupę mnichów franciszkańskich, którzy zaczęli je uprawiać w wiosce Herbón, należącej do gminy Padrón (okolice A Coruña). Z czasem papryczki pimientos de Padrón stały się bardzo popularne w całej Hiszpanii i Portugalii i obecnie to jedne z typowych tapas, które serwuje się z una jarra de cerveza (kuflem piwa). Ja je uwielbiam i bardzo cieszę się, że można dostać je coraz częściej także w Polsce. Sposób przygotowania pimientos de Padrón jest banalny. Wystarczy usmażyć je na oliwie i posypać grubo ziarnistą solą. Pycha!

Zdjęcie - Smażone papryczki pimientos de Padrón - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smażone papryczki pimientos de Padrón Łukasz Słynne galickie porzekadło rzecze: os pementos de Padrón, uns pican e outros non (papryczki Padrón — niektóre są pikantne, a inne nie). Ze… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 1
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 200 g papryczek pimientos de Padrón
  • chlust oliwy z oliwek
  • szczypta grubo mielonej soli morskiej

PRZYGOTOWANIE

  1. Papryczki umyj i osusz. Pod żadnym pozorem nie odcinaj ogonków, ani ich nie przekrawaj.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć papryczki. Smaż je przez około 2-3 minuty na dużym ogniu, podrzucając co jakiś czas patelnią, aby przypiekły się równomiernie.
  3. Posyp je grubo zmieloną solą i natychmiast podawaj.

Przepisy z tych kategorii

Wegeteriański pasztet z pieczarek

Wegeteriański pasztet z piecza…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kalafior pieczony … z rodzynkami

Kalafior pieczony … z rodzynka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Buraczane kaszotto

Buraczane kaszotto

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Dubu jorim - tofu po koreańsku
1

Dubu jorim - tofu po koreańsku

food² food²
Food Square

Boczniaki duszone z jabłkiem i cebulą

Boczniaki duszone z jabłkiem i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pikantna ciecierzyca pieczona

Pikantna ciecierzyca pieczona

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Zupa z dyni nelson

Zupa z dyni nelson

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kasza pęczak z pieczarkami, szpinakiem i miso

Kasza pęczak z pieczarkami, sz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
1

Sałatka z makaronem chińskim i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu