Smażone biale szparagi z sosem słodko ostrym
Sezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;)
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy.
Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu, dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna.
Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza.
Gwarantuję, że Ci , którzy spróbują tego dania będą oblizywać się ze smakiem!
Jest to świetny pomysł na imprezową przystawkę, albo też danie na grilla.
Spróbujcie!
Ps. a jak chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o szparagach zaglądnijcie tutaj!
http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/17/jak-przygotowac-szparagi/
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* białe szparagi – 6 szt
* cebula – 1 szt
* mango,truskawki – po 100 g
* musztarda stołowa – 1 czubata łyżka
* ocet, oliwa z oliwek – po 2 łyżki
* starty parmezan – 50 g
* duże jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 3 łyżki
* sól, cukier, pieprz, natka pietruszki
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ze szparagów odkrawamy końce, obieramy, związujemy i gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru.
SOS:
Cebulę drobno siekamy, mango oraz truskawki kroimy w kostkę.
Musztardę ucieramy z octem i oliwą, dodajemy cebulę, posiekaną natkę oraz pokrojone owoce – mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
SZPARAGI:
Parmezan ucieramy z jajkiem, 2 łyżkami mąki oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto.
Odsączone szparagi panierujemy w reszcie mąki, a następnie w cieście.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy na gorąco z sosem!
Smacznego!