Słodka sobota #48: Ekspresowa pascha
Ledwo co pisałam o tym, jak bardzo lubię jak Wielkanoc przynosi ze sobą pierwsze dni wiosny, a tu pogoda zrobiła mi numer i ciągle pada. No cóż, trzeba się zadowolić innymi przyjemnościami jak sos tatarski, czy piękny bukiet żonkili, które od wczoraj pięknie pachną w moim pokoju (kilka tygodni bardzo niedelikatnych sugestii jak bardzo je lubię w końcu magicznie zadziałało). A specjalnie dla tych, którzy na przedświąteczne przyjemności nie mieli czasu dzisiaj pascha. Absolutnie ekspresowa, bez dodatku żółtek, wytrącania twarogu na ciepło i całonocnego odsączania w gazie. Szybko i pysznie.
Korzystając z okazji życzę wam wszystkim magicznych świąt z ludźmi, których kochacie. W końcu to najlepszy pretekst do zatrzymania się na chwilę i docenienia tego, co mamy:)
Ekspresowa pascha (4 porcje)
- 500g tłustego twarogu
- 50g cukru pudru
- szczypta soli
- laska wanilii
- 40g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50g rodzynek sułtańskich
- 70g blanszowanych migdałów
W maszynce do mielenia mięsa zmiel twaróg dwa razy. Dodaj cukier puder, szczyptę soli i ziarenka wanilii ze środka laski. Dodaj skórkę i dobrze wymieszaj. Migdały pokrój na mniejsze kawałki i zalej wrzątkiem razem z rodzynkami. Odsącz z wody, dodaj do paschy i dobrze wymieszaj. Podawaj w szklankach.
Śliwka
Ekspresowa pascha (4 porcje)
- 500g tłustego twarogu
- 50g cukru pudru
- szczypta soli
- laska wanilii
- 40g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50g rodzynek sułtańskich
- 70g blanszowanych migdałów
W maszynce do mielenia mięsa zmiel twaróg dwa razy. Dodaj cukier puder, szczyptę soli i ziarenka wanilii ze środka laski. Dodaj skórkę i dobrze wymieszaj. Migdały pokrój na mniejsze kawałki i zalej wrzątkiem razem z rodzynkami. Odsącz z wody, dodaj do paschy i dobrze wymieszaj. Podawaj w szklankach.
Śliwka