Słodka sobota #47: Babeczki z wiosennego ogrodu
Przyznam szczerze, że od jakiegoś czasu wszelkiego rodzaju babeczki/cupcakesy mi się przejadły. Przestały one także wzbudzać u mnie pozytywne emocje jak dawniej. Przeżywałam więc babeczkowy kryzys. Ostatnio jednak za nimi zatęskniłam. Stwierdziłam, że jak kraść to miliony, a jak robić babeczki to iść na całość. Dlatego zdecydowałam się na maślany krem, który jest niebezpiecznie słodki, a jego konsystencja pozwala na wyciskanie szprycą fantazyjnych kształtów na babeczkach. Ponieważ zbliża się Wielkanoc, a w naszych kuchniach ostatnio dominuje motyw wiosenny wybrałam babeczki imitujące kwiatki. Każdą ozdobiłam trochę inaczej, co sprawiło mi wiele przyjemności podczas procesu tworzenia :) Ciężko mi było opisać słowami w jaki sposób wyciskać krem, aby uzyskać takie efekty. Mam nadzieję, że tych kilka zdań pod spodem oraz zdjęcia pomogą Wam i zainspirują do stworzenia własnych babeczek z wiosennego ogrodu :)
Babeczki z wiosennego ogrodu
- 150 g miękkiego masła
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 2 jajka
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 4 łyżki mleka
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- Krem:
- 200 g miękkiego masła
- 370-400 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki barwnika
- kolorowa posypka
- Przygotowujemy składniki o temperaturze pokojowej. Do dużej misy wrzucamy miękkie masło i ubijamy chwilę mikserem, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę.Wbijamy jajka, wlewamy sok z cytryny ze świeżo startą skórką z cytryny i dolewamy 4 łyżki mleka - mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i mieszamy krótko składniki do połączenia.
- Formę do muffinów wykładamy papilotkami i przelewamy ciasto do 3/4 wysokości każdej foremki. Babeczki pieczemy z 180 stopniach przez 15-20 minut. Stan babeczek sprawdzamy wbijając patyczek, jeśli będzie suchy, a nie oblepiony ciastem - wyjmujemy formę z piekarnika i studzimy cupcakesy na kratce.
- Miękkie masło ubijamy mikserem, stopniowo dodając cukier puder. Masę dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy różowy barwnik i mieszamy.
- Krem maślany przekładamy do szprycy i wyciskamy punktowo na ostudzone babeczki. Dekorujemy kolorową posypką.
Zaczynamy wyciskać krem od środka babeczki tworząc linię na około (na wzór ślimaka).
Jak zrobić babeczkę z kremem w kształcie kwiatka z płatkami?
Szprycą wyciskamy płatki na brzegu babeczki, następnie robimy drugą "rundę" na środku babeczki.
Jak zrobić babeczkę z dużą ilością małych kwiatków?
Dobieramy odpowiedni kształt końcówki szprycy i wyciskamy pojedyncze płatki punktowo.
Tosia