Słodka sobota #42: Trufle na wiśniówce

Słodka sobota #42: Trufle na wiśniówce
Zdjęcie - Słodka sobota #42: Trufle na wiśniówce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Trufle to chyba najprostsza rzecz na świecie. Wystarczy minimalna ilość składników, trochę chłodzenia i powstają te pyszne, eleganckie kuleczki, które świetnie komponują się z filiżanką kawy. Dzięki temu, że są mocno czekoladowe, nie musimy się martwić, że pochłoniemy ogromną ilość. Jedna wystarczy by spełnić czekoladowe zachcianki (przynajmniej w moim przypadku). Słodkiej soboty!
Trufle na wiśniówce (15 sztuk)
- 120g mlecznej czekolady
- 150g mascarpone
- 50ml wiśniówki
- szczypta soli
- kakao do obtoczenia

Przygotuj kąpiel wodną. Do garnka nalej 1/4 wody i zagotuj. Na garnku postaw metalową miseczkę i wrzuć do niej mascarpone, czekoladę połamaną na kawałki, wiśniówkę i szczyptę soli. Pomieszaj. Gdy całość połączy się w jedną masę, zdejmij miskę z garnka i daj masie ostygnąć. Gdy będzie już chłodna, wstaw ją do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu wyjmij dość gęstą masę z lodówki i uformuj z niej kuleczki. ułóż je na talerzu i wsadź do lodówki na kolejną godzinę. Przed podaniem obtocz każdą kulkę w kakao. Przechowuj w lodówce.

Śliwka

Kategorie przepisów