Słodka sobota #33: Piernikowy sernik

Słodka sobota #33: Piernikowy sernik
Zdjęcie - Słodka sobota #33: Piernikowy sernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








































Drodzy czytelnicy burczymiwbrzuchu!Chciałybyśmy życzyć Wam cudownych i wesołych Świąt, w rodzinnej i ciepłej atmosferze.Niech nikomu dziś nie burczy w brzuchu, a na Waszych stołach niech królują apetyczne świąteczne potrawy :)
Piernikowy sernik
160 g pierniczków
60 g masła
60 g gorzkiej czekolady
szczypta cynamonu
szczypta suszonego imbiru
700 g twarogu dwukrotnie mielonego
400 ml mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
białko
200 g cukru pudru
+kilka pierniczków

Pierniczki miksujemy na drobny "piasek". W kąpieli nad parą wodną rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy rozpuszczoną masę by przestygła i następnie mieszamy ją z pierniczkami.
Dno tortownicy wykładamy pergaminem i masą z pierniczków, mocno ugniatając pięścią. Chłodzimy w lodówce pół godziny.
Twaróg miksujemy dwie minuty, następnie cały czas miksując wlewamy powoli mleko skondensowane i wbijamy jajka, ubijamy jeszcze chwilę. Połowę masy twarogowej wykładamy na piernikowy spód. Zasłaniamy ją kilkoma pierniczkami i ponownie zasłaniamy drugą częścią masy twarogowej. Sernik pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, stopniowo dodajemy cukier puder i dalej ubijamy. Lukrem ozdabiamy upieczony sernik. Dekorujemy go cukrowymi ozdobami lub pierniczkami.

Tosia

Kategorie przepisów