Słodka sobota #30: Cup-keksy

Słodka sobota #30: Cup-keksy
Zdjęcie - Słodka sobota #30: Cup-keksy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sezon świąteczny na Burczymiwbrzuchu uważam za otwarty! Mimo, że jeszcze nie czuję, żeby poza blogiem zaczął się na dobre. Nie słyszałam jeszcze w radiu mojego ukochanego "Last Christmas", nie pada śnieg, a w telewizji jeszcze nie zapowiedzieli świątecznych hitów. W tym roku intensywnie myślę nad ulepszeniem wigilijnych potraw. Tradycja tradycją, ale czasem warto coś zmienić. Choć na naszym stole w Wigilię nigdy nie znajdziecie keksu, raczej makowiec, lub sernik, postanowiłam połączyć smak tradycyjnego wigilijnego ciasta i uroczych cupcakesów. I chociaż muffinki o smaku keksu z pysznym kremem jabłkowym raczej nie będą pasować do wigilijnego stołu, świetnie nadają się do schrupania w okresie przedświątecznym, żeby "słodko" się nastroić:)
Cup-keks (12 muffinków)
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60g cukru
- 130 miękkiego masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- 200ml mleka
- 1 łyżka wiśniówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 250g bakalii (użyłam mieszanki keksowej)
Krem:
- 500g mascarpone
- 250g prażonych jabłek (w słoiczku, do szarlotki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- sok z połówki cytryny
- ew. cukier
- bakalie do dekoracji

W misce pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W innej misce połącz miękkie masło z cukrem i syropem klonowym i zmiksuj na gładką masę. Oddziel białka od żółtek i żółtka dodaj do masy maślanej, całość zmiksuj. Następnie powoli przesypuj do masy mąkę, cały czas miksując. Dodaj mleko, wiśniówkę, cynamon i zetrzyj skórkę z pomarańczy, zmiksuj. Na koniec dodaj bakalie i całość pomieszaj łyżką.
Przygotowane na boku białka ubij tak, aby po podniesieniu miski do góry nogami białka się nie wylewały. Dodaj białka do masy i pomieszaj delikatnie łyżką, tak aby składniki się połączyły, a białko nie straciło puszystości.
Formę do muffinków wyłóż papilotkami i przełóż do nich łyżką masę do ich wysokości. Piecz przez około 30 minut.
W czasie, gdy muffinki się pieką, zmiksuj mascarpone z prażonymi jabłkami, cynamonem i sokiem z cytryny. Dodaj cukru, jeśli twoje jabłka nie były wystarczająco słodkie. Krem wsadź do lodówki na około pół godziny.
Gdy muffinki wystygną, pokryj je kremem używając rękawa cukierniczego. Udekoruj bakaliami.

Śliwka

Kategorie przepisów