Słodka sobota #30: Cup-keksy
Sezon świąteczny na Burczymiwbrzuchu uważam za otwarty! Mimo, że jeszcze nie czuję, żeby poza blogiem zaczął się na dobre. Nie słyszałam jeszcze w radiu mojego ukochanego "Last Christmas", nie pada śnieg, a w telewizji jeszcze nie zapowiedzieli świątecznych hitów.
W tym roku intensywnie myślę nad ulepszeniem wigilijnych potraw. Tradycja tradycją, ale czasem warto coś zmienić.
Choć na naszym stole w Wigilię nigdy nie znajdziecie keksu, raczej makowiec, lub sernik, postanowiłam połączyć smak tradycyjnego wigilijnego ciasta i uroczych cupcakesów. I chociaż muffinki o smaku keksu z pysznym kremem jabłkowym raczej nie będą pasować do wigilijnego stołu, świetnie nadają się do schrupania w okresie przedświątecznym, żeby "słodko" się nastroić:)
Cup-keks (12 muffinków)
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60g cukru
- 130 miękkiego masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- 200ml mleka
- 1 łyżka wiśniówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 250g bakalii (użyłam mieszanki keksowej)
Krem:
- 500g mascarpone
- 250g prażonych jabłek (w słoiczku, do szarlotki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- sok z połówki cytryny
- ew. cukier
- bakalie do dekoracji
W misce pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W innej misce połącz miękkie masło z cukrem i syropem klonowym i zmiksuj na gładką masę. Oddziel białka od żółtek i żółtka dodaj do masy maślanej, całość zmiksuj. Następnie powoli przesypuj do masy mąkę, cały czas miksując. Dodaj mleko, wiśniówkę, cynamon i zetrzyj skórkę z pomarańczy, zmiksuj. Na koniec dodaj bakalie i całość pomieszaj łyżką.
Przygotowane na boku białka ubij tak, aby po podniesieniu miski do góry nogami białka się nie wylewały. Dodaj białka do masy i pomieszaj delikatnie łyżką, tak aby składniki się połączyły, a białko nie straciło puszystości.
Formę do muffinków wyłóż papilotkami i przełóż do nich łyżką masę do ich wysokości. Piecz przez około 30 minut.
W czasie, gdy muffinki się pieką, zmiksuj mascarpone z prażonymi jabłkami, cynamonem i sokiem z cytryny. Dodaj cukru, jeśli twoje jabłka nie były wystarczająco słodkie. Krem wsadź do lodówki na około pół godziny.
Gdy muffinki wystygną, pokryj je kremem używając rękawa cukierniczego. Udekoruj bakaliami.
Śliwka
Cup-keks (12 muffinków)
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60g cukru
- 130 miękkiego masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- 200ml mleka
- 1 łyżka wiśniówki
- 1 łyżeczka cynamonu
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 250g bakalii (użyłam mieszanki keksowej)
Krem:
- 500g mascarpone
- 250g prażonych jabłek (w słoiczku, do szarlotki)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- sok z połówki cytryny
- ew. cukier
- bakalie do dekoracji
W misce pomieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W innej misce połącz miękkie masło z cukrem i syropem klonowym i zmiksuj na gładką masę. Oddziel białka od żółtek i żółtka dodaj do masy maślanej, całość zmiksuj. Następnie powoli przesypuj do masy mąkę, cały czas miksując. Dodaj mleko, wiśniówkę, cynamon i zetrzyj skórkę z pomarańczy, zmiksuj. Na koniec dodaj bakalie i całość pomieszaj łyżką.
Przygotowane na boku białka ubij tak, aby po podniesieniu miski do góry nogami białka się nie wylewały. Dodaj białka do masy i pomieszaj delikatnie łyżką, tak aby składniki się połączyły, a białko nie straciło puszystości.
Formę do muffinków wyłóż papilotkami i przełóż do nich łyżką masę do ich wysokości. Piecz przez około 30 minut.
W czasie, gdy muffinki się pieką, zmiksuj mascarpone z prażonymi jabłkami, cynamonem i sokiem z cytryny. Dodaj cukru, jeśli twoje jabłka nie były wystarczająco słodkie. Krem wsadź do lodówki na około pół godziny.
Gdy muffinki wystygną, pokryj je kremem używając rękawa cukierniczego. Udekoruj bakaliami.
Śliwka