Śliwki z jabłkami w „papilotach”.
Plums with Apples.
Składniki.
8 śliwek świeżych lub mrożonych
2 jabłka typu reneta
2 łyżki rodzynek
1 łyżka migdałów w płatkach
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
½ łyżeczki cynamonu
2 goździki
1 kostka imbiru kandyzowanego
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 kwadraty pergaminu
Wykonanie:
Śliwki przekroić na połowę. Jabłka pokroić w plasterki . Owoce położyć na środku pergaminu ,posypać rodzynkami i płatkami migdałów. Imbir pokroić w plasterki i z resztą przypraw dodać do owoców. Polać mieszaniną miodu i soku z pomarańczy. Posypać cukrem waniliowym. Owoce zamknąć w pergaminie ,tworząc „papilot” ,zawiązać nitką kucharska. Piec 15-17 minut. Podawać w papilotach .