Śliwki w occie korzennym

Śliwki w occie korzennym

 

Zdjęcie - Śliwki w Occie Korzennym – Idealny Dodatek do Mięs i Pasztetów [PRZETWORY] - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Śliwki w Occie Korzennym – Idealny Dodatek do Mięs i Pasztetów [PRZETWORY]

Szukasz przetworu, który zrewolucjonizuje smak Twoich zimowych obiadów i świątecznych pasztetów? Śliwki w occie korzennym to klasyka, która łączy słodycz dojrzałych śliwek, kwaskowy charakter octu i rozgrzewający aromat przypraw korzennych. Te śliwki nie są deserem – to pikantno-słodka konfitura, która fenomenalnie przełamuje smak ciężkich mięs, pieczeni i serów. To prawdziwa esencja jesieni zamknięta w słoiku. Propozycja od Zmiksowanych na przetwór, który musisz mieć w swojej spiżarni!

Składniki na śliwki w occie korzennym:

  • 1 kg twardych, dojrzałych śliwek węgierek
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10% (lub octu winnego/jabłkowego, dla łagodniejszego smaku)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka goździków w całości
  • 2-3 laski cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego)
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

Jak zrobić śliwki w occie korzennym/:

  1. Przygotowanie śliwek: Śliwki umyj, osusz i delikatnie nakłuj wykałaczką w kilku miejscach (zapobiega to pękaniu i ułatwia wchłanianie zalewy).

  2. Przygotowanie zalewy: W dużym garnku zagotuj wodę, ocet i cukier. Dodaj wszystkie przyprawy korzenne (ziele angielskie, goździki, cynamon, pieprz, gorczycę). Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aby zalewa nabrała aromatu.

  3. Gotowanie śliwek: Do gotującej się zalewy delikatnie wrzuć przygotowane śliwki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu przez 3-5 minut (śliwki mają być miękkie, ale nie rozgotowane i muszą zachować kształt).

  4. Odpoczynek (Klucz do aromatu!): Zdejmij garnek z ognia i pozostaw śliwki w zalewie na 12-24 godziny (np. całą noc), przykryte pokrywką. Dzięki temu owoce wchłoną wszystkie aromaty.

  5. Słoikowanie: Następnego dnia wyjmij śliwki z zalewy i ciasno ułóż je w wyparzonych słoikach.

  6. Zagotowanie zalewy: Zalewę ponownie zagotuj i gorącą zalej śliwki w słoikach. Usuń pęcherzyki powietrza, lekko stukając słoikiem o blat.

  7. Pasteryzacja: Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj na mokro przez około 10 minut. Alternatywnie, postaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Śliwki są idealne po minimum 2 tygodniach leżakowania. Smacznego!

Kategorie przepisów