Śliwki w occie korzennym

Śliwki w Occie Korzennym – Idealny Dodatek do Mięs i Pasztetów [PRZETWORY]
Szukasz przetworu, który zrewolucjonizuje smak Twoich zimowych obiadów i świątecznych pasztetów? Śliwki w occie korzennym to klasyka, która łączy słodycz dojrzałych śliwek, kwaskowy charakter octu i rozgrzewający aromat przypraw korzennych. Te śliwki nie są deserem – to pikantno-słodka konfitura, która fenomenalnie przełamuje smak ciężkich mięs, pieczeni i serów. To prawdziwa esencja jesieni zamknięta w słoiku. Propozycja od Zmiksowanych na przetwór, który musisz mieć w swojej spiżarni!
Składniki na śliwki w occie korzennym:
- 1 kg twardych, dojrzałych śliwek węgierek
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu spirytusowego 10% (lub octu winnego/jabłkowego, dla łagodniejszego smaku)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka goździków w całości
- 2-3 laski cynamonu (lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego)
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
Jak zrobić śliwki w occie korzennym/:
-
Przygotowanie śliwek: Śliwki umyj, osusz i delikatnie nakłuj wykałaczką w kilku miejscach (zapobiega to pękaniu i ułatwia wchłanianie zalewy).
-
Przygotowanie zalewy: W dużym garnku zagotuj wodę, ocet i cukier. Dodaj wszystkie przyprawy korzenne (ziele angielskie, goździki, cynamon, pieprz, gorczycę). Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, aby zalewa nabrała aromatu.
-
Gotowanie śliwek: Do gotującej się zalewy delikatnie wrzuć przygotowane śliwki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na bardzo małym ogniu przez 3-5 minut (śliwki mają być miękkie, ale nie rozgotowane i muszą zachować kształt).
-
Odpoczynek (Klucz do aromatu!): Zdejmij garnek z ognia i pozostaw śliwki w zalewie na 12-24 godziny (np. całą noc), przykryte pokrywką. Dzięki temu owoce wchłoną wszystkie aromaty.
-
Słoikowanie: Następnego dnia wyjmij śliwki z zalewy i ciasno ułóż je w wyparzonych słoikach.
-
Zagotowanie zalewy: Zalewę ponownie zagotuj i gorącą zalej śliwki w słoikach. Usuń pęcherzyki powietrza, lekko stukając słoikiem o blat.
-
Pasteryzacja: Słoiki szczelnie zakręć i pasteryzuj na mokro przez około 10 minut. Alternatywnie, postaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Śliwki są idealne po minimum 2 tygodniach leżakowania. Smacznego!