Śliwki pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką



Zdjęcie - Śliwki pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śliwki zapiekłam pod złocistą warstwą kruszonki. Deser jest super prosty i super szybki w wykonaniu.

Składniki:

500 gram śliwek ( korzeniówka)

kilka goździków np. 4 szt.

1 łyżeczka cynamonu


Kruszonka:

80 gram mąki ( u mnie mieszanka orkiszowa pełnoziarnista)

20 gram mąki kasztanowej lub mielonych migdałów

50 gram cukru bio trzcinowego lub zmielonych daktyli

50 gram masła lub zimnego oleju kokosowego


Owoce umyć i wyjąć pestki. Włożyć do garnka i kilka minut lekko poddusić z goździkami i cynamonem. Przełożyć w naczyniu do zapiekania. Posypać kruszonką przygotowaną z podanych składników. Zapiec 20 minut w 185 stopniach C.


Zdjęcie - Śliwki pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Śliwki pod kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów