Śliwki na kruchym spodzie

Późne lato to czas śliwek! Uwielbiam śliwkowe powidła i chutney, ale chyba najbardziej lubię ciasta ze śliwkami. Śliwki na kruchym cieście to deser, który może przygotować każdy nawet najmniej wprawny cukiernik. Przygotowanie kruchego ciasta jest bardzo proste i zajmuje chwilkę, po zagnieceniu nawet nie trzeba go schładzać, od razu można rozwałkować na bardzo cieniutki placuszek i podpiec. Kolejny krok to wyłożenie śliwek, nakrycie ich pozostałym ciastem i upieczenie. Ciasto można posypać cukrem pudrem, ale zdecydowanie smaczniejszą opcją jest polanie ciasta lukrem kokosowym przygotowanym z likieru Malibu! Co mogę powiedzieć jeszcze o tym cieście? Chyba tylko tyle, że w prostocie jest siła! Koniecznie spróbujcie, zanim skończą się pyszne śliwki węgierki, które są najlepsze do tego ciasta.

Zapraszam też do wypróbowania przepisu na powidła ze śliwek z imbirem i cynamonem, nisko słodzone i długo smażone, powidła są wyśmienite, a ich rozgrzewający smak przyda się, kiedy na zewnątrz zrobi się już zimno. Mam jeszcze świetny przepis z wykorzystaniem śliwek, a mianowicie chutney ze śliwek jest on wspaniałym dodatkiem do serów, pasztetów lub mięs pieczonych. Smacznego!

Śliwki na kruchym cieście

Kruche cieniutkie ciasto ze śliwkami i lukrem.

Rodzaj Desery Kuchnia Polish Keyword kruche ciasto, śliwki
Przygotowanie 20 minutes Gotowanie 50 minutes Razem 1 hour 5 minutes
Porcje 12
Autor Anna

Składniki

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki krupczatki
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła pokrojone w kostkę
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na lukier

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru Malibu lub soku z cytryny

Instrukcja

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C. Formę o wymiarach cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Składniki na ciasto umieścić w misce według podajnej kolejności, zagnieść głdakie ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowaćna na cienki placek, którym wyołożyć spód formy, całą powierzchnię ciasta nakłóć widelcem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec przez 12-15 minut.

  3. W czasie, kiedy spód podpieka się należy umyć, osuszyć i wypestkować śliwki, przekroić każdą na pół.

  4. Podpieczony na złoto spód wyjąć z piekarnika, ułożyć śliwki jedna obok drugiej, na śliwki rozłożyć resztę ciasta, można rozwałkować ciasto na cieniutki placek i porozrywać na mniejsze kawałki, a następnie nieregularnie rozłożyć na śliwkach. Można również zetrzeć ciasto na tatce o dużych oczkach i rozsypać na wierzchu.

  5. Ciasto pieczeny przez 30-35 minut do zarumienienia się wierzchu ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić na kratce do przestudzenia.

  6. Z cukru pudru i likeru utrzeć gęsty lukier, polać nim wierzch ciasta.

  7. Smacznego!

Zdjęcie - Śliwki na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Śliwki na kruchym spodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Podobne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Pełnoziarnista drożdżówka ze śliwkami i kokosową kruszonką
2

Pełnoziarnista drożdżówka ze ś…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Śliwkowiec sypany
2

Śliwkowiec sypany

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i be…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasto jogurtowe ze śliwkami
2

Ciasto jogurtowe ze śliwkami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kruche ciasto ze śliwkami
1

Kruche ciasto ze śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruchy placek z mirabelkami

Kruchy placek z mirabelkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka