Ślimaki drożdżowe z makiem
Składniki:
- 700 g masy makowej
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml letniego mleka
- 75 g cukru
- 60 ml (4 łyżki) oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 25 g świeżych drożdży
- 2 jaja
dodatkowo:
- 150 g cukru pudru + 2-3 łyżki gorącej wody
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułek
Przygotowanie
Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Dodać 50 g mąki, mleko. Dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, wymieszać z resztą cukru. Dodać wyrośnięty zaczyn, jajka, wymieszać. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto, pod koniec wyrabiania dodawać stopniowo olej.
Ciasto uformować w kulę, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 35x25 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć masę makową. Zwinąć wzdłuż krótszego boku, aby powstała rolada o długości ok. 35 cm. Roladę pokroić na 16-18 kawałków.
Ślimaki układać w sporych odstępach na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciastka posmarować rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. W zależności od piekarnika w połowie pieczenia może być konieczne zamienienie blach miejscami.
Przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciastka polukrować lukrem utartym z cukru pudru i gorącej wody.
Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com