Ślimaczki z grzybami
Oj, ten tydzień będzie grzybowy:) W kolejce czeka zupa z borowików, marynowane grzybki i jeszcze parę fajnych przepisów. Raj dla smakoszy grzybów:)))
Ślimaczki z grzybami
składniki na farsz:
40 dag ugotowanych grzybów (podgrzybki, zajączki, maślaki)
1 cebula
3 łyżki masła
sol,pieprz do smaku
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Dodać ugotowane i drobno pokrojone grzyby. Doprawić solą, pieprzem i dusić około 10 minut.
składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 jajka
1 żółtko
3 łyżki masła
4 łyżki mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, podsypując dodatkowo mąką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Na całą powierzchnię ciasta nałożyć farsz, zwinąć w rulon. Delikatnie kroić w kawałki o grubości 3cm.
Brytfannę wysmarować tłuszczem i układać gotowe ślimaczki. Zostawiać odstęp między nimi około 4 cm.
Piec w temp.170 st. około 30 minut. Pod koniec pieczenia wierzch ślimaczków wysmarować rozmąconym żółtkiem.