Śledzie z sosem kawiorowym
„Przepis inspirowany kuchnią rosyjską. Filety śledziowe można spokojnie zamarynować już teraz, a w wigilię rano przygotować sos. Przed wieczerzą wystarczy ułożyć śledzie na talerzu, polać sosem i udekorować. Przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z wydawanego przed laty pisma kulinarnego „Smaki i Aromaty”.”
Śledzie z sosem kawiorowym
Składniki:
4 filety matiasów
3 łyżki majonezu
2 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka czarnego kawioru sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku
ćwiartka cebuli
sól pieprz cytrynowy
Marynata:
0,5 szklanki octu jabłkowego 6%
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
Zagotować wodę z octem i przyprawami. Wystudzić. Śledzie pokroić na kawałki. Ułożyć w słoiku i zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 12-24 godzin.
Wymieszać majonez ze śmietaną i sokiem cytrynowym. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Posiekać bardzo drobno (ja zmiksowałam) czosnek z cebulą. Dodać razem z kawiorem do sosu. Wymieszać. Śledzie osączyć z zalewy. Ułożyć na talerzu i polać sosem. Udekorować kawiorem i paskami skórki cytrynowej.
Smacznego :) Aronia --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Polecam także: Śledzie w oleju Matiasy z jabłkami Sałatka śledziowa z ananasem podana w korzennym jabłku