Śledzie z pieczarkami w pomidorach


Zdjęcie - Śledzie z pieczarkami w pomidorach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzepis na te śledzie zobaczyłam u Patrycji na blogu kuchniawkolorachlata.wordpress.com


Po przeczytaniu przepisu wiedziałam, że z chęcią wypróbuję jej przepis.Pieczarki i śledź połączone z pysznym sosem pomidorowo octowym. Polecam👌. Świetnie smakuje na żytniej grzance z kiszonym ogórkiem.

opakowanie śledzi ( u mnie 4 filety, które nie wymagały namaczania)

6 pieczarek

1 biała cebula

2 łyżki oleju lub oliwy

liść laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

50 ml octu jabłkowego

2-3 łyżki wody

sól i pieprz do smaku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

szczypta cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

Cebulę pokroiłam w piórka a pieczarki w plasterki. Na średnio gorący olej wrzuciłam pieczarki i usmażyłam. Dodałam cebulę, liść laurowy i ziele. Lekko posoliłam. Ciągle mieszając podsmażałam. Dodałam koncentratu, trochę wody, szczyptę cynamonu i szczyptę cukru. Podsmażyłam 2-3 minuty. Odstawiłam do wystygnięcia. Dodałam ocet jabłkowy i wymieszałam. Dodała pokrojone śledzie. Wymieszałam i odstawiłam w chłodne miejsce. Są smaczne od razu po przygotowaniu i na drugi dzień.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy