Śledzie z marynowanymi pieczarkami
Olej lniany Kujawski jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Wprowadzenie olejów tłoczonych na zimno do diety pomoże ją urozmaicić nie tylko w niesamowite smaki, ale także wzbogaci ją w szereg substancji odżywczych.
Składniki na śledzie z marynowanymi pieczarkami:
- 500 g filetów śledziowych
- 100 g pieczarek marynowanych
- 2 kawałki papryki konserwowej
- 2 ogórki konserwowe
- 1 cebula średnia
- 1/3 szklanki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
Jak zrobić śledzie z marynowanymi pieczarkami?
Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimną wodą i tak zostawić do moczenia przez 3 godziny. W tym czasie raz wymienić wodę. Można też użyć już gotowych śledzi wiejskich.
Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczarki marynowane, paprykę oraz ogórki pokroić i dodać do śledzi.
Cebulę pokroić w półplastry lub pióra, przelać wrzątkiem i przestudzić. Ostudzoną cebulę dodać do pozostałych składników.
Dodać liść laurowy, ziele angielskie, musztardę, ocet, pieprz oraz olej Kujawski Len i całość wymieszać.
Śledzie z marynowanymi pieczarkami przekładamy do słoika lub szklanego pojemnika i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Jeśli śledzie nie będą przykryte olejem, to dolewamy oleju Kujawskiego Len.
Przechowujemy w lodówce przez ok. 7 dni.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: średnio trudne