Śledzie z marynowanymi pieczarkami

Śledzie z marynowanymi pieczarkami

Zdjęcie - Śledzie z marynowanymi pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Olej lniany Kujawski jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek. Wprowadzenie olejów tłoczonych na zimno do diety pomoże ją urozmaicić nie tylko w niesamowite smaki, ale także wzbogaci ją w szereg substancji odżywczych.

Składniki na śledzie z marynowanymi pieczarkami:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 100 g pieczarek marynowanych
  • 2 kawałki papryki konserwowej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula średnia
  • 1/3 szklanki oleju Kujawskiego lnianego tłoczonego na zimno
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Zdjęcie - Śledzie z marynowanymi pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić śledzie z marynowanymi pieczarkami?

Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimną wodą i tak zostawić do moczenia przez 3 godziny. W tym czasie raz wymienić wodę. Można też użyć już gotowych śledzi wiejskich.

Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki.

Pieczarki marynowane, paprykę oraz ogórki pokroić i dodać do śledzi.

Cebulę pokroić w półplastry lub pióra, przelać wrzątkiem i przestudzić. Ostudzoną cebulę dodać do pozostałych składników.

Dodać liść laurowy, ziele angielskie, musztardę, ocet, pieprz oraz olej Kujawski Len i całość wymieszać.

Śledzie z marynowanymi pieczarkami przekładamy do słoika lub szklanego pojemnika i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Jeśli śledzie nie będą przykryte olejem, to dolewamy oleju Kujawskiego Len.

Przechowujemy w lodówce przez ok. 7 dni.

 

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów