Śledzie z cebulką
![Śledzie z cebulką](/obrazek/duze/sledzie-z-cebulka-470519.jpeg)
Szukając pomysłu na przygotowanie śledzi, postanowiłam przygotować te w oleju z cebulką i majerankiem.
Wyszły bardzo fajne. Początkowo czegoś mi w nich brakowało, ale pomogło dolanie do marynaty 3-4 łyżek octu z białego wina. Moje śledzie chyba nie były z zalewy octowej, więc tego octu im brakowało;)
![Zdjęcie: Śledzie z cebulką Zdjęcie - Śledzie z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/470518.jpeg)
- 600-700 g płatów śledziowych w zalewie octowej
- 5-6 średniej wielkości cebul
- 1 łyżka majeranku
- oliwa/olej
- cukier
Śledzie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Pozbawiamy skóry. Kroimy na mniejsze części.
Cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem z majerankiem.
Na dno dużych słoików lub miski kładziemy warstwę śledzi, przekładamy je cebulą, znów śledzie, cebula i tak do wyczerpania składników (ostatnią warstwę powinna stanowić cebula).
Zalewamy całość oliwą, do przykrycia. Posypujemy szczyptą cukru, lekko mieszamy.
Wstawiamy na całą noc do lodówki.
![Zdjęcie: Śledzie z cebulką Zdjęcie - Śledzie z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/470515.jpeg)
![Zdjęcie: Śledzie z cebulką Zdjęcie - Śledzie z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/470519.jpeg)
![Zdjęcie: Śledzie z cebulką Zdjęcie - Śledzie z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/470516.jpeg)
Źródło:KuchniaAleex
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami![Zdjęcie: Śledzie z cebulką Zdjęcie - Śledzie z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/470517.jpeg)