Śledzie smażone
Śledzie są jedną z bardziej popularnych ryb na naszych stołach. Jednak najczęściej są to śledzie w postaci solonych matiasów, sałatek śledziowych czy marynowanych w occie rolmopsów.
Nie wszędzie można kupić świeże śledzie, które będzie można usmażyć, ale jeśli uda się to Wam - naprawdę polecam.
Ja kupuję od razu większą ilość. Część z nich po usmażeniu ląduje w słojach i zostaje zamarynowana, ale część zaraz po usmażeniu posłużyła jako przepyszny obiad.
ŚLEDZIE SMAŻONE - Laura
SKŁADNIKI:
Każdą rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Podawać z dowolną surówką. Można podać je z ziemniakami lub dowolnym pieczywem.
Nie wszędzie można kupić świeże śledzie, które będzie można usmażyć, ale jeśli uda się to Wam - naprawdę polecam.
Ja kupuję od razu większą ilość. Część z nich po usmażeniu ląduje w słojach i zostaje zamarynowana, ale część zaraz po usmażeniu posłużyła jako przepyszny obiad.
ŚLEDZIE SMAŻONE - Laura
SKŁADNIKI:
- 1 kg świeżych wypatroszonych śledzi bez głów
- mąka do obtoczenia (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Każdą rybę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Podawać z dowolną surówką. Można podać je z ziemniakami lub dowolnym pieczywem.