Śledź z cytryną i kaparami
Kocham śledzie na różne sposoby! Dzisiaj serwuję delikatne fileciki zanurzone w oleju lnianym Kujawski, pachnące skórką z cytryny🍋z dodatkiem suszonych pomidorów i kaparów!
Składniki na śledzia z cytryną i kaparami:
- 6 filetów śledziowych solonych a’ la matias
- 1/2 pęczka świeżej natki i koperku
- 4 suszone pomidory
- 4 jabłuszka kaparowe
- cebula
- olej Kujawski tłoczony na zimno Len
- odrobina octu jabłkowego
- ziele angielskie, liście laurowe, kolorowy pieprz
- skórka otarta z 1 cytryny
Jak zrobić śledzia z cytryną i kaparami?
Cebulę posiekać drobno, sparzyć i ostudzić.
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 6 godz. Osuszyć, pokroić w ukośne paski i skropić octem jabłkowym.
Pomidory suszone, kapary i świeżą natkę oraz koperek posiekać drobno.
Cytrynę wyszorować i otrzeć skórkę.
W słoiku układać na przemian cebulę, śledzie skropione octem jabłkowym, odrobinę przypraw i skórki z cytryny, pomidory i kapary, natka. Każdą warstwę zalewać olejem lnianym Kujawski. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników.
Śledzia z cytryną i kaparami chłodzimy w lodówce przez minimum kilka godzin.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 7 godz.
Stopień trudności: prosty przepis