Śledź z cytryną i kaparami

Śledź z cytryną i kaparami

Zdjęcie - Śledź z cytryną i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kocham śledzie na różne sposoby! Dzisiaj serwuję delikatne fileciki zanurzone w oleju lnianym Kujawski, pachnące skórką z cytryny🍋z dodatkiem suszonych pomidorów i kaparów!

Składniki na śledzia z cytryną i kaparami:

  • 6 filetów śledziowych solonych a’ la matias
  • 1/2 pęczka świeżej natki i koperku
  • 4 suszone pomidory
  • 4 jabłuszka kaparowe
  • cebula
  • olej Kujawski tłoczony na zimno Len
  • odrobina octu jabłkowego
  • ziele angielskie, liście laurowe, kolorowy pieprz
  • skórka otarta z 1 cytryny

Zdjęcie - Śledź z cytryną i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić śledzia z cytryną i kaparami?

Cebulę posiekać drobno, sparzyć i ostudzić.

Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez ok. 6 godz. Osuszyć, pokroić w ukośne paski i skropić octem jabłkowym.

Pomidory suszone, kapary i świeżą natkę oraz koperek posiekać drobno.

Cytrynę wyszorować i otrzeć skórkę.

W słoiku układać na przemian cebulę, śledzie skropione octem jabłkowym, odrobinę przypraw i skórki z cytryny, pomidory i kapary, natka. Każdą warstwę zalewać olejem lnianym Kujawski. Czynność powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników.

Śledzia z cytryną i kaparami chłodzimy w lodówce przez minimum kilka godzin.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 7 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów