Śledź (matias) w oleju lnianym
Przygotuj śledzia à la matias w oleju lnianym. Taki śledź to idealna propozycja na świąteczny, jak i sylwestrowy stół 🎄Aby zwiększyć wartości odżywcze i nadać potrawie wyjątkowego smaku, do marynaty użyłam lnianego oleju Kujawski tłoczonego na zimno.
Każdy z tłoczonych na zimno olejów Kujawski charakteryzuje się innym składem i zawartością kluczowych składników. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.
Składniki na śledź (matias) w oleju lnianym:
- 200 g śledzi à la matias
- 100 g oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
- 100 g cebuli
- 20 g octu
- 5 g cukru
Jak zrobić śledzia (matias) w oleju lnianym?
Filety śledziowe typu matias namaczam przez kilka godzin w wodzie z octem, a następnie płuczę, osuszam i kroję w paski.
Cebulę kroję w piórka.
W misce mieszam olej lniany Kujawski, ocet, cukier i pokrojoną cebulę. Do tej miski wkładam pokrojonego śledzia. Zostawiam na 1-2 dni, aby ryba nabrała smaku i zamarynowała się. Po tym czasie śledź (matias) w oleju lnianym jest gotowy.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis