Śledź (matias) w oleju lnianym

Śledź (matias) w oleju lnianym

Zdjęcie - Śledź (matias) w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotuj śledzia à la matias w oleju lnianym. Taki śledź to idealna propozycja na świąteczny, jak i sylwestrowy stół 🎄Aby zwiększyć wartości odżywcze i nadać potrawie wyjątkowego smaku, do marynaty użyłam lnianego oleju Kujawski tłoczonego na zimno.

Każdy z tłoczonych na zimno olejów Kujawski charakteryzuje się innym składem i zawartością kluczowych składników. Olej lniany jest źródłem kwasów omega-3, których zawiera przeszło 40 razy więcej niż oliwa z oliwek.

Składniki na śledź (matias) w oleju lnianym:

  • 200 g śledzi  à la matias
  • 100 g oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno LEN
  • 100 g cebuli
  • 20 g octu
  • 5 g cukru

Zdjęcie - Śledź (matias) w oleju lnianym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak zrobić śledzia (matias) w oleju lnianym?

Filety śledziowe typu matias namaczam przez kilka godzin w wodzie z octem, a następnie płuczę, osuszam i kroję w paski.

Cebulę kroję w piórka.

W misce mieszam olej lniany Kujawski, ocet, cukier i pokrojoną cebulę. Do tej miski wkładam pokrojonego śledzia. Zostawiam na 1-2 dni, aby ryba nabrała smaku i zamarynowała się. Po tym czasie śledź (matias) w oleju lnianym jest gotowy.

 

Liczba porcji: 3
Czas przygotowania: 2 dni
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów