Serowy wieniec z bobem

Serowy wieniec z bobem

Zdjęcie - Serowy wieniec z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sezon na bób trwa, a mi wciąż nie brakuje pomysłów na jego wykorzystanie. Oczywiście bób świetnie smakuje po prostu ugotowany i podany np. z bułką tartą (przepis na domową wersję). Sezon jednak trwa krótko, więc staram się go wykorzystać w pełni i znaleźć też chwilę na zielone eksperymenty.

Zainspirowana świątecznym przepisem na drożdżowy wieniec z makiem, postanowiłam przygotować jego wakacyjną i wytrawą wersję. Jako farsz wybrałam rozgnieciony bób z masłem czosnkowym i koperkiem. Do ciasta dodałam jeszcze odrobinę tartego sera i posypałam nim też wierzch wypieku.

Wyszło pysznie, intrygująco i sezonowo

Zdjęcie - Serowy wieniec z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowy wieniec z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowy wieniec z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Serowy wieniec z bobem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Serowy wieniec z bobem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 20 g tartego sera
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Farsz:
  • 100 g masła
  • 200 g ugotowanego bobu
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • Wierzch:
  • 20 g tartego sera
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, tarty ser i sól. Wlewamy letnią wodą na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 5 minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie na 1,5 h.
  2. Ugotowany bób łączymy z miękkim masłem i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na zieloną pastę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na duży prostokąt, o grubości 0,5 cm. Powierzchnię pokrywamy farszem z bobu, zostawiamy "ramki" puste. Zawijamy jak roladę, wzdłuż dłuższego boku.
  4. Roladę nacinamy przez środek na pół, zostawiając jeden koniec złączony i zaplatamy z dwóch pasm warkocz. Z tak zaplecionego warkocza tworzymy wieniec, łącząc oba końce do siebie.
  5. Uformowany wieniec kładziemy na blasze i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek pieczemy przez 25 minut, następnie posypujemy tartym serem i dopiekamy jeszcze 5 minut.
  7. Studzimy na kuchennej kratce. Wieniec chlebowy podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

Kategorie przepisów