Serowy wieniec z bobem
Sezon na bób trwa, a mi wciąż nie brakuje pomysłów na jego wykorzystanie. Oczywiście bób świetnie smakuje po prostu ugotowany i podany np. z bułką tartą (przepis na domową wersję). Sezon jednak trwa krótko, więc staram się go wykorzystać w pełni i znaleźć też chwilę na zielone eksperymenty.
Zainspirowana świątecznym przepisem na drożdżowy wieniec z makiem, postanowiłam przygotować jego wakacyjną i wytrawą wersję. Jako farsz wybrałam rozgnieciony bób z masłem czosnkowym i koperkiem. Do ciasta dodałam jeszcze odrobinę tartego sera i posypałam nim też wierzch wypieku.
Wyszło pysznie, intrygująco i sezonowo
Serowy wieniec z bobem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 2 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 300 ml letniej wody
- 2 łyżki oliwy
- 20 g tartego sera
- 1,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 100 g masła
- 200 g ugotowanego bobu
- 3 łyżki posiekanego koperku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- Wierzch:
- 20 g tartego sera
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, tarty ser i sól. Wlewamy letnią wodą na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem ok. 5 minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie na 1,5 h.
- Ugotowany bób łączymy z miękkim masłem i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na zieloną pastę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na duży prostokąt, o grubości 0,5 cm. Powierzchnię pokrywamy farszem z bobu, zostawiamy "ramki" puste. Zawijamy jak roladę, wzdłuż dłuższego boku.
- Roladę nacinamy przez środek na pół, zostawiając jeden koniec złączony i zaplatamy z dwóch pasm warkocz. Z tak zaplecionego warkocza tworzymy wieniec, łącząc oba końce do siebie.
- Uformowany wieniec kładziemy na blasze i zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chlebek pieczemy przez 25 minut, następnie posypujemy tartym serem i dopiekamy jeszcze 5 minut.
- Studzimy na kuchennej kratce. Wieniec chlebowy podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.