Serowe risotto z cukinią
Jako, że nie przepadam za ziemniakami często sięgam po ryż. Ostatnio przyrządziłam risotto, które ładnie prezentuje się na talerzu a to za sprawą zielonej skórki cukinii. Serowy smak tego dania jest dominujący więc takie risotto można podać np. do kurczaka ale z pewnością można je też zjeść jako danie samodzielne. Ważne jest aby użyć „szczupłą” cukinię bo w tym daniu najbardziej liczy się jej skóra, natomiast miąższ wprowadzi do dania zbyt dużo wody.
Składniki:
- szklanka ryżu długoziarnistego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- ok. 1 l gorącego bulionu np. drobiowego
- 1 mała cukinia
- sól, pieprz
- starty parmezan (ok. 4-5 łyżek)
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć. Wsypać ryż i przesmażyć, aż stanie się szklisty. Wlać wino i chwilę pogotować. Dodać bulion i gotować na małym ogniu mieszać co kilka minut. Kiedy bulion wyparuje należy dodać kolejną porcję i tak, aż do miękkości ryżu. Kiedy ryż jest już al dente dodać startą cukinię, przeciśnięty czosnek i starty ser. Danie dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć odrobinę zimnego masła i posypać startym parmezanem. Podawać natychmiast.
Smacznego:)