Serowe ptysiowe bułeczki Gougeres

Gougeres – najlepsza i najprostsza recepta na puszyste, lekkie, francuskie bułeczki.

Z dodatkiem mozzarelli i parmezanu.

Mogą być dodatkiem do obiadu, przekąską do lunch boxa do pracy, a praktycznie o każdej porze dnia.

Jednak na ciepło są najpyszniejsze.

Zdjęcie - Serowe ptysiowe bułeczki GOUGERES - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Serowe ptysiowe bułeczki GOUGERES

Porcji: u mnie wyszło 11 bułeczek, ale dość sporych, bo około 10 cm, polecam zrobić mniejsze i rozstawić 6 kulek na blaszce.

Składniki:

3/4 szklanki wody

5 łyżek masła

1/2 łyżeczki soli

szczypta świeżo mielonego pieprzu

1 szklanka mąki pszennej

4 jajka

3/4 szklanki tartej mozzarelli

1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu

garść świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 220 C i wyłóż papierem do pieczenia większą blaszkę.
  2. W średniej wielkości rondlu, umieść wodę, masło, sól i pieprz i zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki uformują się w ciasto. Gotuj jeszcze około 2 minut. Przełóż ciasto do miski i odstaw do lekkiego przestudzenia.
  3. Pomału dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka mieszamy wszystko dokładnie)
  4. Dodaj mozzarellę, pietruszkę i ponownie wymieszaj.
  5. Używając łyżki, nakładaj ciasto na blaszkę w odstępach (6 sztuk na blaszkę). Posyp parmezanem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 C i 20-25 minut w temperaturze 190 C do uzyskania złotego koloru.  
Zdjęcie - Serowe ptysiowe bułeczki GOUGERES - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Serowe ptysiowe bułeczki GOUGERES

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie na słodko
1

Tosty francuskie na słodko

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Croissants - francuskie rogale maślane, idealne na śniadanie
1

Croissants - francuskie rogale…

food² food²
Food Square

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Croissanty J. Hamelmana
2

Croissanty J. Hamelmana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Tarte Flambée – alzacka tarta…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
2

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy
2

Dacquoise (dakłas) – francuski…

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Magdalenki
1

Magdalenki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Paris Brest
1

Paris Brest

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku