Serowe ptysiowe bułeczki Gougeres
Gougeres – najlepsza i najprostsza recepta na puszyste, lekkie, francuskie bułeczki.
Z dodatkiem mozzarelli i parmezanu.
Mogą być dodatkiem do obiadu, przekąską do lunch boxa do pracy, a praktycznie o każdej porze dnia.
Jednak na ciepło są najpyszniejsze.
Porcji: u mnie wyszło 11 bułeczek, ale dość sporych, bo około 10 cm, polecam zrobić mniejsze i rozstawić 6 kulek na blaszce.
Składniki:
3/4 szklanki wody
5 łyżek masła
1/2 łyżeczki soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
3/4 szklanki tartej mozzarelli
1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu
garść świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 220 C i wyłóż papierem do pieczenia większą blaszkę.
- W średniej wielkości rondlu, umieść wodę, masło, sól i pieprz i zagotuj. Dodaj mąkę i mieszaj, aż składniki uformują się w ciasto. Gotuj jeszcze około 2 minut. Przełóż ciasto do miski i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Pomału dodawaj po jednym jajku (po dodaniu każdego jajka mieszamy wszystko dokładnie)
- Dodaj mozzarellę, pietruszkę i ponownie wymieszaj.
- Używając łyżki, nakładaj ciasto na blaszkę w odstępach (6 sztuk na blaszkę). Posyp parmezanem i piecz około 10 minut w temperaturze 220 C i 20-25 minut w temperaturze 190 C do uzyskania złotego koloru.