Serowe placuszki z tzatzikami

Serowe placuszki z tzatzikami
Zdjęcie - Serowe placuszki z tzatzikami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





















Pomysł na serowe placuszki pojawił się w mojej głowie kiedy to moje przyjaciółki Adelina i Choco (w tym jedna wegetarianka) stwierdziły, że nie ma nic pyszniejszego od sera. Zaczęłam więc zastanawiać się nad możliwościami jakie stwarza ser w kuchni, a w głowie mej błysnęło światło, że chętnie bym spróbowała serowych placuszków. Ponieważ miał to być mój pierwszy raz z serowymi plackami, od razu zrobiłam je w dwóch wersjach by na przyszłość wybrać lepszą. Przyznam się jednak, że nadal ciężko mi stwierdzić, czy bardziej smakowały mi te któe nazwałam placuszkami, czy te, które przypominają słone pancakes. Polecam więc wam dwie wersje, może wybierzecie sami lepszą :) Placuszki świetnie smakują i prezentują się ozdobione greckimi tzatikami.

Serowe placuszki
100 g pszennej mąki
100 g wiórków sera mozzarella
200 ml jogurtu greckiego
5 łyżek wody/mleka
jajko
pół papryczki chilli
garść posiekanej cebulki dymki
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Jajko wbijamy do miski i łączymy z jogurtem naturalnym. Mieszając składniki przesiewamy powoli mąkę, a następnie dodajemy starty ser, wodę, sól i sodę oczyszczoną. Na koniec dorzucamy posiekaną papryczkę i cebulkę dymkę. Placuszki smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju ok. 2 minut z każdej strony.

Serowe pancakes
250 g pszennej mąki
80 g wiórków z sera mozzarella
350 ml mleka
2 jajka
65 g masła
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
pół papryczki chilli
garść posiekanej dymki

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i odstawiamy by przestygło. Mąkę, ser, sodę i sól mieszamy razem.
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszając stopniowo dodajemy suche składniki oraz ostudzone rozpuszczone masło. Na koniec dorzucamy posiekaną papryczkę chilli i cebulę dymkę. Pancakes smażymy na suchej patelni, z dwóch stron aż będą rumiane.

Pikantne tzatziki
ogórek
200 ml jogurtu greckiego
pół papryczki chilli
garść posiekanej cebulki dymki
łyżka skórki z limonki
łyżka soku z limonki
szczypta soli
pieprz

Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Startego ogórka przekładamy na sitko, solimy i odstawiamy na 10 minut by puścił soki. Po tym czasie odciskamy go z soku i łączymy z jogurtem greckim. Dip doprawiamy posiekaną papryczką chilli, cebulką dymką, skórką i sokiem z limonki oraz pieprzem.


Placuszki podajemy z tzatzikami, ozdabiamy plastrami limonki, papryczką chilli i cebulką dymką.

Tosia

Kategorie przepisów