Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Zdjęcie - Serowa tarta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię wszelkie tarty i quiche, bo można do nich dodać w zasadzie dowolne składniki, jakie akurat mamy w lodówce, świetnie sprawdzają się gdy wpadają niezapowiedziani goście, a do tego świetne smakują tak podane na ciepło, od razu po upieczeniu, jak i na zimno, kiedy zabieracie je na drugie śniadanie do pracy.

Zdjęcie - Serowa tarta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do przygotowania tarty, szczególnie tej „na szybko” wybieram najczęściej ciasto francuskie (można kupić gotowe, naprawdę smaczne przygotowane na bazie prawdziwego masła, a nie wyłącznie tłuszczu palmowego).

Zdjęcie - Serowa tarta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tak więc zapraszam dziś na tartę, której wypełnieniem jest masa serowa przygotowana na bazie mlecznej, delikatnej w smaku ricotty i intensywniejszego parmezanu. Do tego pomidory. Wybierzcie te mięsiste, wtedy nadzienie zachowa dobrą konsystencję. Świetnie sprawdzą się tu też małe, pełne smaku pomidorki koktajlowe. Masę wzbogacić możecie ulubionymi ziołami, świeża bazyli czy pietruszka będą bardzo pasować do smaku całości.

Zdjęcie - Serowa tarta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tartę upiekłam w foremce ok. 20×25 cm.

Zdjęcie - Serowa tarta z pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • ricotta - 1 opakowanie (250 g)
  • parmezan - ok. 80 g, świeżo tarty
  • jajko - 1 szt
  • pomidor - 1 dorodny, mięsisty lub 2 mniejsze
  • sól, pieprz - do smaku
  • bazylia - świeże listki do podania, opcjonalnie
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
Przygotowanie:

Ciastem francuskim wyłóż foremkę (nie musisz wcześniej smarować jej tłuszczem) schłodzonym ciastem francuskim. Brzegi wyłóż podwójną warstwą ciasta, żeby były grubsze.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC i piecz ok. 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjmij z pieca i ciasto na spodzie tarty (za pomocą np. grzbietu łyżki) dociśnij do dna foremki, aby spód stał się zupełnie płaski.

W misce połącz ricottę z jajkiem i tartym parmezanem. Możesz masę doprawić lekko do smaku, dodać posiekane zioła itp. Wyłóż ją na wcześniej podpieczony spód tarty. Na wierzchu ułóż plastry pomidora. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Tartę wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj, aż masa się zetnie i lekko zezłoci od góry, piecz ok. 20 minut. Podawaj na ciepłą lub schłodzoną.

Kategorie przepisów