Sernikobrownie z sosem malinowym.
Zastanawialiście się kiedyś co jada bloger kulinarny na wakacjach? Na własnym przykładzie mogę stwierdzić, że jada wszystko, czego sam nie ugotuje i smakuje mu wyśmienicie. Tak długo czekaliśmy na urlop, że wyjechaliśmy w pośpiechu zostawiając cały zagajnik ziół bez opieki. Na szczęście nie ucierpiały mocno, a my wyłaziliśmy się po lesie, po polach i bezdrożach grzejąc nosy w lipcowym, gorącym słońcu, mocząc nogi w kałuży po burzy i walcząc z upartymi komarami. Tej ostatniej walki nie mogę uznać za jednocześnie wygraną.
Odpoczęłam… Przyznaję z czystym sumieniem, że nawet nie zdawałam sobie sprawy jak bardzo potrzebowałam tej odrobiny lenistwa.
Nabrałam energii do pracy i już widzę, że choć trudno mi wciąż wrócić do rytmu, chce mi się więcej.
Lato trwaj!
A na uczczenie powrotu do domu upiekłam przepyszne brownie – sernikobrownie i podałam je z sosem ze świeżych i pachnących malin.
Wydawałoby się, że ciężkie, czekoladowe ciasto nie nadaje się na letni deser, a jednak jego bogaty, pełny smak w połączeniu z kremową masą serową i kwaskowym sosem malinowym smakował wybornie. Te smaki cudownie się komponują i wzajemnie uzupełniają. No i piecze się zaledwie kilkanaście minut. Da się wytrzymać nawet, gdy temperatury rosną. Bajka!
Koniecznie upieczcie!
Składniki:(blacha ok. 20×30)- 4 duże jajka
- 100g ciemnego cukru trzcinowego muscovado (lub jasnego demerara + łyżka melasy)
- 200g masła
- 200g mlecznej czekolady
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 szklanki ciemnego kakao
- 500g mielonego sera twarogowego lub ricotty
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
sos malinowy:
- około 250g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1/4 szklanki cukru lub cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki wody
Przygotowanie krok po kroku:
- Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia składników. Odstaw do przestygnięcia.
- Jajka utrzyj z cukrem.
- Nie przerywając ucierania dodawaj stopniowo masę czekoladową.
- Dodaj mąkę przesianą z kawą i kakao i wymieszaj do połączenia się składników.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto czekoladowe i wyrównaj.
- Składniki na masę serową (twaróg, jajko, mąki, ekstrakt i cukier) krótko utrzyj do połączenia się składników.
- Za pomocą łyżki wykładaj porcjami na ciasto czekoladowe na całej powierzchni.
- Trzonkiem łyżki rozprowadź lekko masę serową tworząc w ten sposób fantazyjne smugi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut lub do chwili aż ciasto stężeje na powierzchni.
- Ostudź.
- Z podanych składników przygotuj sos malinowy.
- W niewielkim garnku umieść maliny, cukier i wodę. Zagotuj i lekko rozgnieć owoce widelcem. Gotuj przez kilka minut aż maliny wyraźnie zmiękną. Przetrzyj sos przez gęste sito. W razie konieczności ponownie zagotuj dolewając niewielką ilość wody w celu rozrzedzenia sosu.
Smacznego!