Sernikobrownie z dynią

Sernikobrownie z dynią

Poprzedni przepis na sernikobrownie z malinami cieszył się ogromną popularnością. Dlatego dzisiaj mam dla Was nową sezonową wersję na sernikobrownie z dynią! Wprost stworzoną na jesienne dni! Pyszne mocnoczekoladowe ciasto połączyłem z masą dyniowo-serową, tworząc nieregularne wzorki. To bardzo prosty w przygotowaniu i niewymagający kulinarnych zdolności wypiek. Warstwa czekoladowa praktycznie robi się sama, do serowej zaś wystarczy zmiksować upieczoną wcześniej dynię na purée (polecam hokkaido lub piżmową ze względu na intensywny kolor) i połączyć ze zmielonym już twarogiem lub serkiem śmietankowym. Dodatkowo ciacho łatwo zrobić w wersji bez cukru i zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem, więc każdy kto ogranicza jego spożycie, może zajadać się nim bez większych wyrzutów sumienia. ? W przepisie specjalnie pominąłem dodatek korzennych przypraw, ponieważ chciałem, aby sernikobrownie z dynią miało piękny intensywny pomarańczowy kolor, ale jeśli macie ochotę trochę podkręcić smak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać odrobinę cynamonu oraz kardamonu, czy pokusić się o wanilię. Ja postawiłem tutaj na bardzo podstawową recepturę, którą możecie dowolnie modyfikować, tworząc własną wersję ciasta. Mam nadzieję, że nowy przepis na sernikobrownie z dynią przypadnie Wam do gustu równie mocno, co poprzednia wersja z malinami. ?

Zdjęcie - Sernikobrownie z dynią - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Sernikobrownie z dynią Łukasz Poprzedni przepis na sernikobrownie z malinami cieszył się ogromną popularnością. Dlatego dzisiaj mam dla Was nową sezonową wersję na sernikobrownie z dynią!…

Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 20 porcji Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 60 minut 60 minut


Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Brownie:

  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% (ja preferuję 90%)
  • 150 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej (można użyć z powodzeniem ryżowej)

 

Sernik z dynią:

  • 350 g purée z pieczonej dyni* (polecam odmianę hokkaido lub dynię piżmową)
  • 250 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia lub mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 100 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE

Brownie:

  1. Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstaw do wystudzenia.
  2. Do masy wbij jajka i wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki.
  3. Kolejno dodaj cukier oraz mąkę i wszystko razem wymieszaj.

 

Sernik z dynią:

  1. Purée z dyni zmiksuj z serkiem śmietankowym, jajkami, cukrem i skrobią ziemniaczaną za pomocą miksera lub blendera.

 

Przygotowanie:

  1. Obie masy przelej partiami na blachę o wymiarach 22 x 32 cm pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Za pomocą widelca lub łyżki zrób esy-floresy.
  2. Sernikobrownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
  3. Gotowe sernikobrownie odstaw do wystudzenia i pokrój w kostkę.

UWAGI

*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości. Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki i zmiksuj na purée.

Kategorie przepisów