Sernikobrownie z dynią
Poprzedni przepis na sernikobrownie z malinami cieszył się ogromną popularnością. Dlatego dzisiaj mam dla Was nową sezonową wersję na sernikobrownie z dynią! Wprost stworzoną na jesienne dni! Pyszne mocnoczekoladowe ciasto połączyłem z masą dyniowo-serową, tworząc nieregularne wzorki. To bardzo prosty w przygotowaniu i niewymagający kulinarnych zdolności wypiek. Warstwa czekoladowa praktycznie robi się sama, do serowej zaś wystarczy zmiksować upieczoną wcześniej dynię na purée (polecam hokkaido lub piżmową ze względu na intensywny kolor) i połączyć ze zmielonym już twarogiem lub serkiem śmietankowym. Dodatkowo ciacho łatwo zrobić w wersji bez cukru i zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem, więc każdy kto ogranicza jego spożycie, może zajadać się nim bez większych wyrzutów sumienia. ? W przepisie specjalnie pominąłem dodatek korzennych przypraw, ponieważ chciałem, aby sernikobrownie z dynią miało piękny intensywny pomarańczowy kolor, ale jeśli macie ochotę trochę podkręcić smak, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać odrobinę cynamonu oraz kardamonu, czy pokusić się o wanilię. Ja postawiłem tutaj na bardzo podstawową recepturę, którą możecie dowolnie modyfikować, tworząc własną wersję ciasta. Mam nadzieję, że nowy przepis na sernikobrownie z dynią przypadnie Wam do gustu równie mocno, co poprzednia wersja z malinami. ?
Sernikobrownie z dynią Łukasz Poprzedni przepis na sernikobrownie z malinami cieszył się ogromną popularnością. Dlatego dzisiaj mam dla Was nową sezonową wersję na sernikobrownie z dynią!…
Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 20 porcji Czas przygotowania: 20 minut Czas gotowania: 60 minut 60 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Brownie:
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% (ja preferuję 90%)
- 150 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- 3 jajka
- 100 g mąki pszennej (można użyć z powodzeniem ryżowej)
Sernik z dynią:
- 350 g purée z pieczonej dyni* (polecam odmianę hokkaido lub dynię piżmową)
- 250 g kremowego serka śmietankowego typu Philadelphia lub mielonego twarogu
- 3 jajka
- 100 g cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Brownie:
- Masło rozpuść z czekoladą w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstaw do wystudzenia.
- Do masy wbij jajka i wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki.
- Kolejno dodaj cukier oraz mąkę i wszystko razem wymieszaj.
Sernik z dynią:
- Purée z dyni zmiksuj z serkiem śmietankowym, jajkami, cukrem i skrobią ziemniaczaną za pomocą miksera lub blendera.
Przygotowanie:
- Obie masy przelej partiami na blachę o wymiarach 22 x 32 cm pokrytą uprzednio papierem do pieczenia. Za pomocą widelca lub łyżki zrób esy-floresy.
- Sernikobrownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
- Gotowe sernikobrownie odstaw do wystudzenia i pokrój w kostkę.
UWAGI
*Aby otrzymać purée, upiecz pozbawioną pestek dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości. Dynię można zawinąć w folię aluminiową. Wtedy proces jest szybszy a dynia nie wysycha. Następnie po wystudzeniu, obierz ją ze skórki i zmiksuj na purée.