Sernik ze śliwkami i gruszkami
Sezon na śliwki w pełni!
Ciasta drożdżowe ze śliwkami, ciasta ucierane ze śliwkami, ciasta kruche ze śliwkami i wiele wiele innych słodkości z ich dodatkami powstaje w naszych kuchniach!
A czy Sernik ze śliwkami już kiedyś próbowaliście?
Jeśli nie to gorąco polecam, bo jest naprawdę przepyszny!
Delikatna masa serowa połączona z soczystymi śliwkami i … uwaga – gruszkami tworzy fantastyczną całość, której żaden wielbiciel serników się nie oprze!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 24 cm )
SPÓD:
* herbatniki – 200 g
* masło roztopione – 50 g
MASA SEROWA:
* twaróg 3 x mielony – 400 g
* śmietana 36% – 1/4 szkl
* biała czekolada – 120 g
* wanilia – 1 laska ( lub ekstrakt z ziaren wanilii )
* drobny cukier – ok. 120 g
* jajko – 2 szt
* gruszki ( raczej twarde ) – 2 szt
* śliwki – ok. 250 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Herbatniki zmiksować z roztopionym masłem, wylepić tortownicę wyłożoną papierem, wstawiać na 30 minut do lodówki.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę, rozpuszczamy, zostawiamy do wystudzenia.
Ser biały ucieramy wanilią, cukrem i jajkami na gładką masę ( nie za długo! ).
Dodajemy białą czekoladę, mieszamy do połączeni składników.
Na schłodzonym spodzie układamy gruszki, zalewamy masą serową.
Układamy pokrojone śliwki i wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( bez termoobiegu ).
Pieczmy ok. 80 minut, studzimy w piekarniku.
Chłodzimy w lodówce przez noc.
Smacznego!