Sernik z serków homogenizowanych

Sernik z serków homogenizowanych
W starym zeszycie mamy wyszperałam dwa przepisy na serniki z waniliowych serków śniadaniowych. Jednym podzielę się z Wami, drugim raczej nie W składzie ma 5 jajek i kostkę masła, pamiętam, że smakował znakomicie, ale w latach osiemdziesiątych wiele rzeczy smakowało wyjątkowo. Wybrałam bardziej dietetyczny i leciutki sernik z galaretką i letnimi owocami. Sernik bardzo delikatny z waniliową nutą, a słodkie letnie owoce dopełniają całości

Zdjęcie - Sernik z serków homogenizowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • serki waniliowe 2 x 400 g ( może być również po 350 g )
  • 1 galaretka truskawkowa + 1 i 1/2 szkl. gorącej wody
  • 1 galaretka wiśniowa + 1 szkl. gorącej wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szkl. gorącej wody
  • 400 g letnich owoców ( jagody, porzeczka, malina, pokrojone truskawki )
Dno tortownicy o średnicy 22 cm. wykładam papierem do pieczenia. W trzech osobnych miseczkach rozpuszczam galaretki. Galaretki dokładnie rozpuszczam, mieszając w gorącej wodzie i odstawiam. Galaretkę wiśniową schładzam, dając miseczkę z galaretką do większego naczynia z lodowatą wodą. Schłodzoną, ale płynną galaretkę dokładnie miksuję z 400 g serka waniliowego. Masę przelewam do tortownicy i daję do lodówki do czasu, aż stężeje ( około 2 godziny ). Czynność powtarzam z galaretką brzoskwiniową. Brzoskwiniową galaretkę z serem przelewam na galaretkę wiśniową. Kiedy masa ponownie stężeje wykładam czyste i osuszone owoce, na wierzch wylewam tężejącą galaretkę truskawkową. Całość daję do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego Uwagi – jeżeli Wasza tortownica nie jest szczelna, należy dokładnie ją uszczelnić folią spożywczą, lub aluminiową od wewnątrz. Na spód sernika można dać gotowe biszkopty.

Zdjęcie - Sernik z serków homogenizowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik z serków homogenizowanych - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów