Sernik z ricotty (z morelami)
Zrobienie tego sernika to naprawdę moment. Poczekać musimy jedynie, by kruche ciasto nieco schłodziło się w lodówce przed pieczeniem. Poza tym to bułka z masłem! Wykładasz ciastem foremkę, wlewasz serową masę i gotowe! Ciasta nie trzeba uprzednio podpiekać- to znacznie skraca czas przygotowania.
Mój sernik ma cytrynową nutę, z powodzeniem możecie jednak przyrządzić go z wanilią czy skórką pomarańczową. Dodatek moreli jest również opcjonalny, ciasto bez żadnych owoców jest równie smaczne.
I na koniec kilka słów o samym cieście. Masa z ricotty jest niezwykle kremowa, bliska w konsystencji do sernika na zimno. Wyjątkowo smaczna!
Proporcje na foremkę (kwadratową) ok. 25 cm
Składniki- ciasto
- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 3 łyżki
- proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- masło - 50 g, zimne
- sól - duża szczypta
- masa serowa
- ricotta - 2 opakowania (2 szklanki)
- cukier - 6 łyżek
- skórka z cytryny - otarta z 1 owocu
- sok z cytryny - 1 łyżka
- jajko - 4 szt
- morele - 6-8 szt
Przygotuj ciasto. Najwygodniej zrobić to w malakserze. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło, zmiksuj, a następnie dodaj jajko. Miksuj krótko, aż składniki się połączą. Ulep z nich kulkę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.
Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim (dokładnie!- to ważne, gdyż wlejemy dość płynną masę serową) formę do tarty. Wstaw ponownie do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Zmiksuj ricottę z cukrem, skórką i sokiem cytrynową. Kolejno wbijaj jajka. Masę serową wlej do foremki wyłożonej ciastem. Ułóż na niej pokrojone w ćwiartki morele.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC, piecz ok. 40 minut, do lekkiego zarumieniania ciasta.
Uwaga: jeśli zostało Ci trochę ciasta po wyłożeniu foremki, możesz ozdobić nim wierzch ciasta układając je np. na kształt kratki przykrywającej masę z ricotty.