Sernik z ricotty (z morelami)

Sernik z ricotty (z morelami)

Zrobienie tego sernika to naprawdę moment. Poczekać musimy jedynie, by kruche ciasto nieco schłodziło się w lodówce przed pieczeniem. Poza tym to bułka z masłem! Wykładasz ciastem foremkę, wlewasz serową masę i gotowe! Ciasta nie trzeba uprzednio podpiekać- to znacznie skraca czas przygotowania.

Zdjęcie - Sernik z ricotty (z morelami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z ricotty (z morelami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój sernik ma cytrynową nutę, z powodzeniem możecie jednak przyrządzić go z wanilią czy skórką pomarańczową. Dodatek moreli jest również opcjonalny, ciasto bez żadnych owoców jest równie smaczne.

Zdjęcie - Sernik z ricotty (z morelami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z ricotty (z morelami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I na koniec kilka słów o samym cieście. Masa z ricotty jest  niezwykle kremowa, bliska w konsystencji do sernika na zimno. Wyjątkowo smaczna!

Zdjęcie - Sernik z ricotty (z morelami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z ricotty (z morelami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę (kwadratową) ok. 25 cm

Zdjęcie - Sernik z ricotty (z morelami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Przygotuj ciasto. Najwygodniej zrobić to w malakserze. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło, zmiksuj, a następnie dodaj jajko. Miksuj krótko, aż składniki się połączą. Ulep z nich kulkę, zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Gotowe ciasto cienko rozwałkuj i wyłóż nim (dokładnie!- to ważne, gdyż wlejemy dość płynną masę serową) formę do tarty. Wstaw ponownie do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Zmiksuj ricottę z cukrem, skórką i sokiem cytrynową. Kolejno wbijaj jajka. Masę serową wlej do foremki wyłożonej ciastem. Ułóż na niej pokrojone w ćwiartki morele.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oC, piecz ok. 40 minut, do lekkiego zarumieniania ciasta.

Uwaga: jeśli zostało Ci trochę ciasta po wyłożeniu foremki, możesz ozdobić nim wierzch ciasta układając je np. na kształt kratki przykrywającej masę z ricotty.

Kategorie przepisów