Sernik z orzechami
Wczoraj upiekłam bułeczki z mąki jaglanej, niestety tylko mnie zdenerwowały. Wyszły gorzkawe w smaku i mocno się kruszyły. Nie chcę mieć na sumieniu Waszych bułeczek, mam za to coś lepszego – prosty sernik z orzechami, na spodzie z razowych herbatników. Podobny sernik zobaczyłam na wystawie cukierni w Krakowie, pomyślałam…sernik to nie problem, tylko jak ”przykleić” orzechy do ciasta…, początkowo myślałam o masie krówkowej, ale wpadłam na prostszy i zdrowszy pomysł, jaki zobaczcie sami :-)
Składniki
- 20 dkg. mocno pokruszonych herbatników z mąki pełnoziarnistej
- 10 dkg roztopionego masła
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki płynnego miodu
- Pokruszone herbatniki łączę z rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszam. Masą dokładnie wylepiam dno tortownicy o śr.26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Całość daję do lodówki na 20 min.
- Ser dokładnie ubijam mikserem i stopniowo dodaję cukier, całe jajka i żółtka, na koniec sok z cytryny.
- Masę serową wylewam na schłodzony spód.
- Ponieważ sernik piecze się w kąpieli wodnej, warto zabezpieczyć tortownicę podwójną warstwą folii aluminiowej, by woda nie dostała się do ciasta.
- Tortownicę daję do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą, tak aby woda sięgała do 1/2 lub 1/3 tortownicy.
- Ciasto piekłam 60 min. w temp. 170 stopni.
- Miód rozpuściłam z łyżeczką przegotowanej wody i pędzelkiem posmarowałam brzegi sernika.
- Orzechy wysypałam na miejsca pokryte miodem.
- Przed podaniem warto sernik dać na kilka godzin do lodówki. Smacznego:)
Moje uwagi: Jeżeli chcesz aby sernik wyglądał perfekcyjnie, wytnij z kartonu koło o średnicy mniejszej od średnicy tortownicy. Koło daj na środek sernika. Posmaruj miodem zewnętrzne brzegi i posyp orzechami, następnie ostrożnie usuń tekturowe koło.