Sernik z musem pierniczkowym

Sernik z musem pierniczkowym

Sernik inspirowany tym z bloga Moje Wypieki.

Zmniejszyłam mocno ilość czekolad w piance piernikowej, w następstwie czego nabrałam obaw czy masa mi odpowiednio zastygnie, dlatego dodałam jeszcze do śmietany 1 op. śmietan-fixu. Efekt jest taki, że pianka wyszła mi na tyle zwarta, że ślizgała się po powidłach, co ogólnie, choć smakowo sernik wyszedł pyszny, nieco utrudnia mi ocenę tego ciasta. Ja mam ogólnie dość negatywne doświadczenia w krojeniu ciast, których warstwy oddzielają powidła. Choć sam smak powideł w wypiekach uwielbiam, to jednak denerwuje mnie, gdy one przy krojeniu wypływają 😉

Zdjęcie - Sernik z musem pierniczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sernik z musem pierniczkowym:

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 4 jajka
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa pierniczkowa:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 750 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika Kotanyi
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki powideł śliwkowych – można pominąć, nie będą wypływać przy krojeniu
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 op. śmietan-fixu LUB 1 łyżeczka żelatyny
  • 2-3 pokruszone pierniczki (mogą być kupne lub domowe, w czekoladzie lub bez niej np. pieczone z okazji świąt)

 

Jak przygotować sernik z musem pierniczkowym?

Spód:

Herbatniki mielimy na piach.

Masło rozpuszczamy na małym ogniu, po lekkim przestudzeniu łączymy z herbatnikami.

Wykładamy na spód blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Warstwa serowa:

W misie miksera umieszczamy twaróg, jajka, proszek budyniowy, cukier, ekstrakt waniliowy oraz śmietankę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Wylewamy na ciasteczkowy spód.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około godzinę.

Wystudzony sernik smarujemy powidłami – można z tego kroku zrezygnować – patrz wstęp do przepisu;)

Masa śmietanowo-piernikowa:

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody (u mnie około 9-10 łyżeczek), mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.

250 ml śmietanki mieszamy z przyprawą do piernika, imbirem oraz cynamonem. Podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy napęczniałą żelatynę oraz połamaną na kawałki czekoladę. Odstawiamy na 2-3 minuty, po czym mieszamy całość, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Studzimy.

Pozostałą schłodzoną śmietankę (500 ml) ubijamy na sztywno. Nie przestając miksować, wlewamy przestudzoną masę czekoladowo-piernikową, miksujemy do połączenia (ja na koniec dodałam jeszcze 1 op. śmietan-fixu, ale myślę, że nie było potrzebne).

Powstałą masę wylewamy na sernik. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Rozetki śmietankowe:

Pozostałą śmietankę (250 ml) ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fix (można zamienić na żelatynę). Bitą śmietanę umieszczamy w worku cukierniczym z ozdobną tylką. Wyciskamy na wierzchu ciasta ozdobne rozetki.

Całość posypujemy pokruszonymi drobno herbatnikami.

 

 

Zdjęcie - Sernik z musem pierniczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z musem pierniczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z musem pierniczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z musem pierniczkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja

Kategorie przepisów