Sernik z malinami i kruszonką
- Wynik: 80
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Sernik, to wypiek, który kochają chyba wszyscy. Ja najbardziej lubię w nich to, że dają tak duże pole manewru. Dzisiejszy sernik należy raczej do tych klasycznych, natomiast atrakcyjnym akcentem są tu maliny no i oczywiście kruszonka, z radością wyjadana przez dzieci.
Składniki- Składniki na spód
- herbatniki - 100 g
- masło - 60 g
- Składniki na masę serową
- biały ser - 800 g
- serek mascarpone - 250 g
- śmietana 22% - 250 g
- cukier - 3/4 szklanki
- jajka - 5
- cytryna - 1
- mleko w proszku - 4 łyżki
- Składniki na kruszonkę
- masło - 100 g
- mąka - ok. 1 szklanka
- cukier - 5 łyżek
- Dodatkowo
- maliny - 400 g
- cukier puder - do posypania
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Wsypać mąkę i mieszać, aż całość tłuszczu zostanie wsiąknięta przez mąkę i powstanie kruszonka. Odstawić do wystygnięcia.
Ciastka pokruszyć, dodać rozpuszczone masło, wymieszać. Przygotować tortownice o śr. 21 cm i wylepić spód masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki.
Ser trzykrotnie zmielić. Dodać jajka, cukier, serek mascarpone, śmietanę oraz skórkę i sok z cytryny i mleko w proszku. Wszystko dokładnie zmiksować, tylko do połączenia się składników. Gotową masę przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzchu ułożyć maliny, mogą być mrożone, wtedy nie należy ich rozmrażać. Maliny posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 60 min.
Smacznego:)