Sernik z makiem
Dziś chciałabym Was zaprosić na pyszny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem pianki białkowej z makiem. Idealnie wpisuje się w świąteczny klimat. Jest pyszny i jestem pewna, że mało kto będzie potrafił się mu oprzeć.
Jeżeli lubisz serniki, koniecznie wypróbuj sernik z makiem na Święta lub inne okazje.
Kruche ciasto warto najpierw podpiec przez kilka minut, dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie otrzymamy niedopieczonego gniotka. Składniki na sernik koniecznie powinny być w temperaturze pokojowej. Masło z cukrem i żółtkami miksujemy dosyć długo, natomiast po dodaniu twarogu i proszku budyniowego miksujemy tylko do połączenia składników.
Składniki na sernik z makiem:
Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 200 g masła
- 3 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
Masa serowa:
- 200 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 1 kg twarogu sernikowego (w temp. pokojowej)
- 1 – 1 i 1/3 szkl. cukru pudru
- 1 op. budyniu śmietankowego, bez cukru
Pianka z makiem:
- 5 białek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 1/2 szkl. suchego maku
Jak upiec sernik z makiem?
Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło, starte na dużych oczkach tarki. Składniki siekamy nożem. Dodajemy żółtka oraz kwaśną śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części (jedna może być większa od drugiej). Owijamy je osobno folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Następnie dodajemy żółtka, ucieramy aż masa stanie się wyraźnie jaśniejsza (ja ucieram około 8-10 minut). Następnie dodajemy twaróg w temperaturze pokojowej oraz proszek budyniowy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Białka (*zobacz uwagi) ubijamy osobno na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy z masą serową za pomocą szpatułki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na samym końcu dodajemy suchy mak, mieszamy szpatułką.
Większą część schłodzonego ciasta rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (21x32cm). Nakłuwamy ciasto widelcem. Podpiekamy przez około 10-15 minut w 180 stopniach. Wylewamy masę serową. Następnie dajemy makową piankę białkową oraz pozostałe schłodzone ciasto, starte na dużych oczkach tarki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 70-75 minut. Gdyby pod koniec wierzch rumienił się zbyt mocno, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku na 5-10 minut, po czym odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Uwagi: Ciasto piekłam dwukrotnie wykorzystując do niego różne rodzaje twarogu. Przy twarogu z Wielunia, który jest dosyć gęsty, ubiłam na pianę wszystkie 6 białek, natomiast za drugim razem, gdy użyłam nieco rzadszego twarogu Pilos z Lidla, uznałam, że wystarczy użyć jedynie 4-5 białek.