Sernik z kremem z marakui
Ten sernik z kremem z marakui marzył mi się już od dawna! Kremowy z cudownym lekko kwaskowym smakiem owoców passiflory. Wspaniały o tej porze roku i przywodzący na myśl wakacje w jakimś egzotycznym kraju. Jeśli kochacie słodko-kwaśne wypieki to ten przepis na sernik z kremem z marakui będzie idealny dla Was.
Ciasto to upiekłem, korzystając z mojego ulubionego przepisu na sernik nowojorski, który dzięki dodatkowi śmietany i pieczeniu w niskiej temperaturze w kąpieli wodnej jest lekki, aksamitny i bardzo delikatny, wprost rozpływa się w ustach! W przepisie polecam wykorzystać polski tłusty twaróg, który należy zmielić lub porządnie zmiksować na gładką masę np. blenderem z pozostałymi składnikami, aby pozbyć się grudek. Moim zdaniem wtedy smakuje najlepiej i masa wychodzi idealnie gęsta. Można również wykorzystać z powodzeniem dobrej jakości twaróg sernikowy z wiaderka lub serki kremowe typu Philadelphia (wtedy sernik jest jeszcze bardziej kremowy). Jednak w przypadku tych ostatnich czas pieczenia należy wydłużyć o 10-15 minut.
Krem z marakui, który zdobi sernik to nic innego, jak popularny angielski curd, czyli krem na jajkach i maśle z dodatkiem miąższu z owoców passiflory. Już nieraz proponowałem Wam jego cytrynową i pomarańczową wersję, którą bardzo polubiliście. Ta jest równie dobra i nadaje ciastu egzotycznego charakteru. Do przygotowania passionfruit curd można wykorzystać pulpę z puszki lub ze świeżych owoców. Jeśli jednak nie uda Wam się zdobyć marakui, to nic straconego – możecie upiec również sernik z kremem cytrynowym – też będzie smacznie. ?
Spód ciasta to po prostu pokruszone ciasteczka owsiane z odrobiną masła, które idealnie pasują do całości. Wierzch ciasta możecie udekorować dowolnymi owocami, ja postawiłem na minimalizm, ale świeże truskawki czy maliny również pięknie będą wyglądały. Całość można posypać również pokruszoną bezą czy herbatnikami tak, jak proponowałem to już kiedyś w tej tarcie sernikowej. Mam nadzieję, że ten sernik z kremem z marakui Wam posmakuje i stanie się jednym z ulubionych! ?
Sernik z kremem z marakui
Ilość porcji: 8-12 kawałków
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 15 minut 1 godzina 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
Ciasteczkowy spód:
- 250 g ciasteczek owsianych typu digestive
- 80 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 800 g tłustego twarogu*
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- ¾ szklanki cukru (165 g)
- 3 całe jajka
- 30 ml soku z cytryny (2 łyżki)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Krem z marakui (passionfruit curd):
- 120 g pulpy z marakui (z 3-4 owoców, można również użyć tej z puszki)
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 2 całe jajka, rozmiar L
- 2 żółtka, rozmiar L
PRZYGOTOWANIE Ciasteczkowy spód
- Ciastka pokrusz za pomocą blendera na piasek. Wlej roztopione masło i wymieszaj dokładnie.
- Foremkę o średnicy 20-23 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia, zaś boki i spód formy od drugiej strony zabezpiecz folią aluminiową.
- Pokruszonymi ciasteczkami wyłóż spód formy oraz boki do około połowy wysokości tortownicy.
Masa serowa
- Ser zmiel dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa, a następnie włóż wraz ze wszystkimi składnikami do misy miksera. Możesz również nie mielić sera, tylko umieścić go od razu w malakserze lub blenderze kielichowym wraz z pozostałymi składnikami (ja tak zawsze robię - jest dużo szybciej, a sernik wychodzi idealnie kremowy). Następnie wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą, a masa stanie się idealnie gładka.
- Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Formę włóż w większe naczynie o podobnej wysokości i wlej ostrożnie wrzącą wodę. Całość wstaw do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180°C.
- Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 140°C. Sernik piecz przez kolejne 50-60 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty.
- Po upieczeniu formę wyciągnij delikatnie z kąpieli wodnej i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krem z marakui (passionfruit curd)
- Miąższ z owoców marakui przełóż do szklanej lub metalowej miski.
- Wsyp cukier oraz wbij jajka i ubij krótko trzepaczką do połączenia się składników.
- Miskę wstaw na garnek z zagotowaną wodą (kąpiel wodną).
- Miksturę ubijaj trzepaczką cały czas, aż powstanie piana. Gdy zacznie gęstnieć, dodawaj kawałek po kawałku zimne masło, cały czas energicznie mieszając, aż masło się rozpuści, a krem zgęstnieje Pamiętaj, aby nie dopuścić do jego zagotowania oraz przegrzania. Możesz się wspomóc termometrem cukierniczym: krem nie może przekroczyć 65-70°C. Gotowy krem powinien mieć konsystencję budyniu i zgęstnieje po schłodzeniu w lodówce.
- Passionfruit curd wyłóż na wystudzony sernik. Następnie ciasto wstaw na minimum 8-12h do lodówki do całkowitego stężenia. Podawaj na następny dzień. Dodatkowo sernik możesz udekorować świeżymi owocami marakui lub innymi sezonowymi.
UWAGI
*Możesz wykorzystać również dobrej jakości twaróg sernikowy z wiaderka.