Sernik z karmelem i popcornem

Delikatny i kremowy sernik z karmelem i popcornem. Niebanalne połączenie smaków, które na pewno zaskoczy nie jedną osobę.

Sernik jest lekki, kremowy i nie za ciężki. Spód możesz wykonać zamiast herbatników z ciasta kruchego wcześniej podpieczonego.

Domowy karmel solony jest bardzo prosty w przygotowaniu i smakuje jak snickers. Jest gęsty słodki z odrobiną słonego posmaku, który wyostrza smak.

Na wierzch uprażony popcorn. Chrupiący i lekko słony, który idealnie pasuje do karmelu.

Sernik z karmelem i popcornem to niestandardowy pomysł na deser, który na pewno zaskoczy Twoich gości. Połączenie twarogu z słodkim karmelem i chrupiącym popcornem to strzał w dziesiątkę.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Zdjęcie - Sernik z karmelem i popcornem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SERNIK Z KARMELEM I POPCORNEM

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 3 jajka, duże
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 x budyń waniliowy, proszek

SKŁADNIKI NA KARMEL:

  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie herbatników maślanych
  • popcorn do uprażenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki.
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Twaróg przekładamy do miseczki dodajemy cukier i wanilię, miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Następnie dodajemy po jednym jajku, wlewamy kremówkę i dodajemy przesiany proszek budyniowy. Po dodaniu każdego składnika miksujemy tylko do połączenia. Gotową masę wylewamy do formy i pieczemy w temp. 165 C przez około 50-60 min. Masa powinna być na środku lekko sprężysta. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na całą noc.
Cukier przekładamy do rondelka o grubym dnie. Podgrzewamy, aż zacznie być całkowicie rozpuszczony i będzie miał bursztynowy kolor. Podczas podgrzewania możesz raz na jakiś czas przemieszać masę. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy śmietankę, mieszamy do połączenia. Podczas wlewania uważaj, ponieważ masa będzie wrzała. Na koniec dodajemy masło i sól i mieszamy. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wykładamy na wierzch sernika, następnie dodajemy uprażony popcorn.

Zdjęcie - Sernik z karmelem i popcornem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z karmelem i popcornem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z karmelem i popcornem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z karmelem i popcornem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik z karmelem i popcornem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy z czekoladą i malinami

Chlebek bananowy z czekoladą i…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka z kremem cytrynowym

Babka z kremem cytrynowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik wiśniowy z bezami
1

Sernik wiśniowy z bezami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Babka herbaciana
1

Babka herbaciana

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto malinowa pianka
1

Ciasto malinowa pianka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto szpinakowe z musem mango i brzoskwiniami

Ciasto szpinakowe z musem mang…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka czekoladowe z solonym karmelem

Ciasteczka czekoladowe z solon…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto jeżyki
2

Ciasto jeżyki

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Trufle piernikowe  II

Trufle piernikowe II

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Ciasto Reese's bez pieczenia + film - Jak zrobić
2

Ciasto Reese's bez pieczenia +…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kaiserschmarrn - omlet cesarski

Kaiserschmarrn - omlet cesarsk…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Lukier
1

Lukier

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy