Sernik z jogurtów greckich
Sernik, ale bez sera :)W smaku nieco przypomina sernik, ale jest zdecydowanie lżejszy i bardziej kremowy. Korzystałam z receptury, na mój ulubiony sernik na ucieranych żółtkach, jedynie ser, zastąpiłam gęstym jogurtem greckim. Ciasto piekłam z użyciem pary wodnej. Serdecznie polecam, jest pyszny ?
Sernik z jogurtów greckich
- 3 duże jogurty greckie
- 6 jajek ( osobno żółtka, osobno białka )
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
- paczka okrągłych biszkoptów lub ulubione herbatniki, ciastka owsiane
- 70 g gorzkiej czekolady + pełna łyżka masła
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka ucieraj z cukrem, na gęstą masę. Dodaj budyń w proszku, olej i na koniec stopniowo dodawaj jogurt. Połącz składniki. Mieszaj tylko do połączenia produktów.
Białka ubij z solą, na gęstą pianę. Do masy jogurtowo – jajecznej dodaj pianę, delikatnie pomieszaj.
Dno foremki o średnicy 26 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż lubione herbatniki, można je delikatnie połamać, przelej masę i wyrównaj powierzchnię.
Na dno piekarnika, daj naczynie z gorącą wodą. Ciasto piecz około 60 minut, w temperaturze 180 stopni. Jeżeli pod koniec pieczenia ciasto będzie się za mocno rumienić, przykryj je folią aluminiową, lub arkuszem papieru do pieczenia.
Czekoladę połam na małe kawałki, daj do małego garnuszka razem z masłem. Podgrzewaj całość na małym ogniu, intensywnie mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników.
Płynną czekoladę rozsmaruj na powierzchni sernika. Gotowe ciasto daj do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego ?